Knižní cenu získal mladý učitel. Nadchnul citem pro jazyk

ČTK ČTK
2. 9. 2015 20:08
Osmadvacetiletý učitel Radovan Menšík je nejmladším laureátem v dosavadní historii ocenění. Jeho magický příběh ze současnosti vyhrál v konkurenci dalších 135 rukopisů.
Vítěz jubilejního 20. ročníku Literární ceny Knižního klubu: osmadvacetiletý učitel Radovan Menšík.
Vítěz jubilejního 20. ročníku Literární ceny Knižního klubu: osmadvacetiletý učitel Radovan Menšík. | Foto: Euromedia Group

Praha - Vítězem jubilejního 20. ročníku Literární ceny Knižního klubu se stal osmadvacetiletý učitel Radovan Menšík. Jde o nejmladšího laureáta v dosavadní historii ocenění. Za magický příběh ze současnosti nazvaný Vedlejší pokoje, který porota vybrala ze 136 zaslaných prací, dostane prémii 100 000 korun.

Ačkoli jsou v Česku desítky literárních cen, jen minimum z nich vyhlašují nakladatelé. Navíc většina z nich oceňuje knihy už vydané. Knižní klub vedle odměny oceněné dílo také publikuje.

"Sledujeme čtyři příběhy dočasných obyvatel penzionu ztraceného uprostřed lesů. Přes stěny pokojů slyší, co se děje vedle, a to ovlivňuje jejich uvažování, představy, to, co dělají. V závěrečné části se příběhy prolnou a překvapivé může být, jakým stylem se to stane," naznačil autor děj své knihy.

"Autorův kultivovaný jazyk, který se ovšem nevyhýbá ani zemitému výrazivu a erotickým aspektům lidské existence, činí umně vyklenutou a působivě vypointovanou prózu nečekaně silným čtenářským zážitkem," řekl koordinátor ceny Jindřich Jůzl. Dílo lze podle něj charakterizovat jako "magický příběh ze současnosti či pokus o filozofický román".

Porota, v níž byli spisovatelé Tereza Brdečková, Pavel Brycz a Petra Soukupová, literární kritik a historik Pavel Janáček a knihkupec Jiří Seidl, vyzdvihla u románu suverénní vypravěčství a výrazný talent autora. "Některá podobenství mají až sílu krátkých próz Franze Kafky," uvedl předseda poroty Brycz, který také Menšíkovo dílo na cenu navrhl.

Struktura zaslaných děl se za léta nemění, na světě je spousta grafomanů, ale je i mnoho děl autorů, kteří jsou na cestě a později někam dojdou, řekla Brdečková. "A pak se stane to, že se všichni shodneme na tom, že tohle je krásné, literárně hodnotné dílo, dá se číst, má velice krásný jazyk. Naše rozhodnutí bylo jednohlasné," uvedla k práci poroty, která díla posuzuje anonymně.

Nakladatelství Knižní klub patří do společnosti Euromedia Group, která vlastní také značky Odeon, Ikar, Universum a YOLI. Díla publikovaná díky Literární ceně Knižního klubu dosahují literárních i komerčních úspěchů. Romány Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause a Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové získaly také ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Další knihy byly na toto ocenění nominovány.

 

Právě se děje

Další zprávy