Cenu Jiřího Ortena získal básník Macl. Sepsal vyznání lásky slovenské katolické babičce

Kultura Kultura
10. 5. 2018 17:50
Ondřej Macl do středu svého básnického debutu postavil babičku a spolu s ní v širším smyslu i lidské stáří.
Autor vítězné knihy Ondřej Macl se dnes živí jako asistent lidí s mentálním znevýhodněním.
Autor vítězné knihy Ondřej Macl se dnes živí jako asistent lidí s mentálním znevýhodněním. | Foto: ČTK

Za invenční žánrovou koláž nazvanou Miluji svou babičku víc než mladé dívky získal devětadvacetiletý Ondřej Macl letošní Cenu Jiřího Ortena. Prestižní ocenění pro začínající autory, jímž ještě nebylo třicet let, převzal ve čtvrtek večer na pražském veletrhu Svět knihy.

Maclův básnický debut v nákladu 300 kusů vydalo nakladatelství Dauphin. Knihu označuje za "až prevértovské ohlédnutí za ženou, která i největší hrdiny sladce houpala na kolenou, babičkou, babičkou osobní i babičkou archetypální".

Z básní vystupuje plastický portrét chřadnoucí babičky Márie, prosté slovenské katoličky, jež nikdy neopustila rodnou řeč a kterou víc než školství poučil a vzdělal život, práce u Bati nebo četba časopisu Vlasta.

Sám autor dí, že textem navázal na svou diplomovou práci o lásce - jen se její závěry pokusil zpracovat tak, aby byly čtenářsky přístupnější.

"O babičce to být nemuselo; její čiperné lišáctví se ale šťastně setkalo s vypravěčovou bezmocí a jeho starou duší. Nechtěným kouzlem knížky je i to, že vzhledem ke staletému výročí vzniku Československa kombinuje češtinu se slovenštinou," řekl Macl.

Takzvaný "federální" aspekt knihy ve svém čtvrtečním laudatiu zmínil také publicista Vratislav Maňák. Podle něj Macl v knize tematizuje archetyp, který má v národní kutuře kanonické postavení už přes sto padesát let.

"Do středu svého zájmu postavil babičku, a spolu s ní v širším smyslu i lidské stáří, a vystavěl kolem ní svět - svět velkých dějin i svět vypravěčova života," uvedl Maňák, pro nějž prý bylo setkání s knihou výjimečné a emočně intenzivní. "Už řadu let mi žádný spisovatel nepředložil tak krásné vyznání lásky," dodal.

Pochvalně se o Maclově debutu v recenzi pro časopis A2 vyjádřila také bohemistka Blanka Činátlová. "Dlouho jsem nečetla tak smysluplnou a originální transformaci antických motivů. Ondřeji Maclovi se skutečně podařilo obnovit tradici ovidiovských metamorfóz," napsala Činátlová.

Ta knihu označuje především za milostné vyznání. "Nejen babičce samé, ale lásce jako takové. A navíc, když text zamíří k patosu, jenž milostná vyznání často doprovází - ať už se jedná o patos 'velkohubé' intelektuální poezie učeného básníka, který lehce ješitně toto vědomí předcházející básnické tradice demonstruje nebo tklivost utrpení -, vždy se ve správnou chvíli objeví (sebe)ironie, vtip a něha, jakkoli se jejich sousedství jeví obtížné, nebo dokonce nemožné," dodala recenzentka.

Ondřej Macl se narodil roku 1989, vystudoval autorské herectví na pražské DAMU. Též absolvoval studia srovnávací literatury na Univerzitě Karlově včetně půlroční stáže na pařížské Sorbonně či studia sociální práce a žurnalistiky na brněnské Masarykově univerzitě.

Dnes se živí jako asistent lidí s mentálním znevýhodněním, příležitostně i jako kritik.

Jeho experimentální juvenilie nazvaná Pmmpa ve zkrácené verzi vyšla v časopisu Dobrá adresa. Kratší literární či esejistické texty autor publikoval v magazínech Tvar, A2 nebo Psí víno. Před devíti lety také zvítězil v celostátním kole klání ve slam poetry.

Laureáta Ceny Jiřího Ortena vybírá odborná porota jmenovaná Svazem českých knihkupců a nakladatelů, letos byla její předsedkyní Olga Stehlíková. Dále v porotě zasedli publicista Josef Chuchma, teoretik Michal Jareš, Vratislav Maňák a básník Radek Malý.

Ocenění je spojené s odměnou 50 tisíc korun, kromě toho vítěz získává měsíční tvůrčí rezidenci v Berlíně.

Cena Jiřího Ortena byla prvně udělena roku 1987, mezi její laureáty patří Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Marek Šindelka či z posledních ročníků Sára Vybíralová a Zuzana Kultánová.

 

Právě se děje

Další zprávy