Cenu Franze Kafky letos dostane Milan Kundera, do Paříže mu to zavolal Železný

ČTK ČTK
20. 9. 2020 18:46
Mezinárodní literární Cenu Franze Kafky letos obdrží spisovatel Milan Kundera. V neděli o tom informoval Vladimír Železný, předseda pořádající Společnosti Franze Kafky a někdejší ředitel TV Nova.
Foto: © Gallimard

O udělení ceny rozhodla mezinárodní porota. Kundera, žijící ve Francii, na oznámení o udělení ocenění podle Železného telefonicky reagoval tak, že se cenou cítí poctěn - zvláště proto, že jde o Kafkovu cenu, cenu "od kolegy spisovatele", který mu byl nad jiné blízký.

Knihkupectví od září prodávají Slavnost bezvýznamnosti od Milana Kundery, první z jeho francouzských románů, který se dočkal oficiálního českého překladu.
Knihkupectví od září prodávají Slavnost bezvýznamnosti od Milana Kundery, první z jeho francouzských románů, který se dočkal oficiálního českého překladu. | Foto: ČTK

Podle Vladimíra Železného porota ocenila Kunderovu celoživotní tvorbu, která představuje mimořádný přínos české kultuře i nepřehlédnutelný ohlas v evropské a světové kultuře, do které se autor zapsal překlady ve více než 40 jazycích.

Společnost Franze Kafky se podle Železného rozhodla připojit také k četným dosavadním iniciativám světových kulturních institucí a osobností a nominovat Kunderu na Nobelovu cenu za literaturu.

Cenu uděluje kafkovská společnost od roku 2001. Jejím posláním je ocenit výjimečnou literární tvorbu současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu - tak jako dílo Franze Kafky, jednoho z největších tvůrců moderní světové literatury.

Ziskem ocenění se tak Kundera přiřadí k mnoha zahraničním nositelům Ceny Franze Kafky, kterými se v uplynulých letech stali například Philip Roth, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Peter Handke či Margaret Atwoodová.

Z českých spisovatelů ocenění obdrželi Ivan Wernisch, Ivan Klíma, Arnošt Lustig, Václav Havel a Daniela Hodrová.

Jednadevadesátiletý Milan Kundera patří k nejvýznamnějším a nejoblíbenějším moderním českým autorům, některá zahraniční média ho označují za "obra evropské literatury".

Jeho prvním románem byl v roce 1967 Žert. Poté co vydal v roce 1979 Knihu smíchu a zapomnění, v níž tehdejšího československého prezidenta Gustáva Husáka označil za "prezidenta zapomnění", komunistický režim zbavil Kunderu československého občanství.

Od poloviny sedmdesátých let autor žije ve Francii, od roku 1981 má francouzské občanství. Loni získal znovu občanství české.

Od září si čtenáři mohou koupit zatím poslední Kunderův román Slavnost bezvýznamnosti přeložený do češtiny. Jde o mimořádnou událost, protože Kundera, který píše už pouze francouzsky, od 90. let minulého století překlady svých děl nepovoloval. Nyní se jeho českou překladatelkou stala Anna Kareninová.

 

Právě se děje

Další zprávy