Cenu Evropské unie za literaturu dostala Faulerová s románem Smrtholka

ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 5. 2021 15:09
Letošní českou držitelkou Ceny Evropské unie za literaturu, o které rozhoduje místní porota, se stala Lucie Faulerová za román Smrtholka. Porota ji vybrala z pětice autorů. Ocenila mimo jiné hudební kompozici její prózy i zpracování příběhu o rodinných tragédiích, v němž nechybí černý humor.
Lucie Faulerová zatím vydala dva romány.
Lucie Faulerová zatím vydala dva romány. | Foto: ČTK

Evropská unie vyznamenala spisovatele ze 14 zemí, předání cen se v Bruselu uskuteční v listopadu.

Cena je udílena od roku 2009, financuje ji unijní kulturní program. Každý rok je vybráno 11 až 12 zemí, které si sestaví vlastní komise. Ty vybírají nominované a nakonec i vítěze. Na Česko přišla řada po čtyřech letech. Mezi nominované porota kromě Faulerové zařadila Annu Bolavou za román Před povodní, Miřenku Čechovou s knihou Baletky, Matěje Hořavu coby autora povídkové sbírky Mezipřistání a Daniela Hradeckého s prozaickým triptychem Tři kapitoly.

Vítězný román Smrtholka, jejž vydal Torst, je druhou prózou jedenatřicetileté Faulerové. Debutovala v roce 2017 knihou Lapači prachu. Novinka vyprávěná v hypnotickém rytmu postupně odhaluje trauma hrdinky Máry, která se obtížně vyrovnává se smrtí v rodině.

"Do příběhu mladé dívky, která se vyrovnává s několika tragickými rodinnými událostmi, čtenář padá se samozřejmostí jízdy vlakem, která je tu určitým rámcem jinak neomezovaného proudu psaní jakožto proudu života," napsal o knize kritik Petr Fischer na serveru Aktuálně.cz.

Cílem Ceny Evropské unie za literaturu je zviditelnit talentované autory na mezinárodní scéně a zajistit vydání jejich děl v zahraničí. Ocenění je spojené s odměnou ve výši 5000 eur, v přepočtu asi 130 tisíc korun.

Roku 2011 se českým vítězem stal Tomáš Zmeškal s prózou Milostný dopis klínovým písmem, o tři roky později uspěl Jan Němec s Dějinami světla a naposledy v roce 2017 Bianca Bellová s románem Jezero.

Nominace na letošní Cenu Evropské unie za literaturu se částečně překrývaly s nominacemi na nejznámější české knižní ceny Magnesia Litera. Tam mohou Literu za prózu získat Faulerová, Hořava i Hradecký, tři autoři navržení také na unijní cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy