Přišla řada na Česko. Cenu Evropské unie za literaturu může dostat Hradecký či Bolavá

Kultura Kultura
16. 4. 2021 10:10
Cenu Evropské unie za literaturu mohou letos za Česko získat Anna Bolavá, Miřenka Čechová, Lucie Faulerová, Matěj Hořava nebo Daniel Hradecký. Vybrala je zdejší porota.
Daniel Hradecký je nominován za povídkový triptych Tři kapitoly.
Daniel Hradecký je nominován za povídkový triptych Tři kapitoly. | Foto: Jakub Hněvkovský

Vítězové ze 14 zemí, na které letos přišla řada, budou známi 18. května. Slavnostní předání ocenění se v Bruselu uskuteční koncem září, uvedl v pátek Pavel Mandys za českou porotu. Tu dále tvoří literární kritici Petr A. Bílek, Eva Klíčová, spisovatelka Ivana Myšková a Vladimír Opatrný z Knihkupectví Serius v Jablonci nad Nisou.

Anna Bolavá byla nominována za román Před povodní, Miřenka Čechová s knihou Baletky, Lucie Faulerová za román Smrtholka, Matěj Hořava díky povídkové sbírce Mezipřistání a Daniel Hradecký za povídkový triptych Tři kapitoly.

Cílem ceny spojené s odměnou 5000 eur, v přepočtu asi 129 tisíc korun, je upozornit na začínající autory a pomoct jim na mezinárodní scéně. To by podle představ Evropské komise mělo přispět k obohacení evropských kultur a většímu pochopení mezi národy.

Nominováni mohli být pouze autoři titulů vydaných mezi říjnem 2019 a únorem 2021, přičemž se muselo jednat o jejich nejméně druhou a nejvýše čtvrtou prózu. Rovněž nesměli mít na kontě příliš mnoho překladů.

"Věříme nicméně, že se nám podařilo vybrat silnou pětici, jejíž vítěz, opět vybraný zmíněnou pětičlennou porotou, bude v Evropě dobře reprezentovat nejen sám sebe, ale i českou literaturu jako takovou," doplňuje Pavel Mandys.

Cena Evropské unie za literaturu je udílena od roku 2009, financuje ji unijní kulturní program. Každý rok je vybráno 11 až 12 zemí, které si sestaví vlastní komise. Ty vybírají nominované a nakonec i vítěze.

Země se pravidelně střídají. Na Česko dosud přišla řada třikrát, roku 2011 se vítězem stal Tomáš Zmeškal s prózou Milostný dopis klínovým písmem, o tři roky později Jan Němec s Dějinami světla a naposledy v roce 2017 Bianca Bellová s románem Jezero.

Nominace na letošní Cenu Evropské unie za literaturu se částečně překrývají s nominacemi na nejznámější české knižní ceny Magnesia Litera. Tam mohou Literu za prózu získat Faulerová, Hořava i Hradecký, tři autoři nyní navrženi také na unijní cenu.

Stravovala jsem se extrémně špatně a často hladověla, v baletu musí být tělo zkroceno a zpracováno, líčí tanečnice Miřenka Čechová. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy