Brexit byla blbost, řekl. Le Carré krátce před smrtí získal irské občanství

Reuters Kultura Reuters, Kultura
1. 4. 2021 12:43
Britský spisovatel John le Carré, který psal o nedokonalých špionech v ponurém období studené války, byl tak rozčarovaný brexitem, že si krátce před smrtí opatřil irské občanství.
John le Carré proslul romány jako Špion, který přišel z chladu, Jeden musí z kola ven nebo Malá bubenice.
John le Carré proslul romány jako Špion, který přišel z chladu, Jeden musí z kola ven nebo Malá bubenice. | Foto: Reuters

Autor narozený jako David Cornwell objevil své irské kořeny a nabyl tamní státní příslušnost krátce předtím, než vloni zemřel ve věku 89 let.

Britské BBC to teď řekl jeho syn Nicholas. Podle něj le Carrého hnala nespokojenost se současnou Velkou Británií, a zejména referendem z roku 2016, ve kterém si Britové odhlasovali odchod z Evropské unie. Syn ve vysílání konkrétně zmínil jednu fotku, na které je usmívající se le Carré zabalený do irské vlajky.

V le Carrého románech se čtenář nejčastěji setkával s obrazem poválečné Británie jako nekompetentní, bezohledné a zkorumpované země. Zejména v pozdních prózách pak bylo patrné autorovo rozčarování ze zahraniční politiky země, jež často postupovala v tandemu se Spojenými státy. Podobně le Carré kritizoval mocné korporace.

Ohledně brexitu si spisovatel nebral servítky, přirovnal ho k takzvané suezské krizi z roku 1956, která potvrdila uvadající geopolitický vliv britské monarchie.

"Brexit je bez debat největší katastrofa a největší blbost, která Británii napadla od invaze do Suezu," řekl spisovatel. "A nemohou za to ani Irové, ani Evropané, ale jen a jen Britové," dodal.

"Pro mě je představa, že bychom přístup k největšímu obchodnímu bloku světa mohli nahradit užší vazbou na americký trh, prostě strašlivá," konstatoval.

17,4 milionu Britů, což představovalo 51,9 procenta voličů, si v referendu 23. června 2016 odhlasovalo odchod z Evropské unie. Pro setrvání bylo 16,1 milionu lidí, což je 48,1 procenta.

Zastánci brexitu mluvili o odchodu z unie pevně řízené Francií a Němci, která stagnuje, zatímco geopoliticky ve světě posilují USA a Čína. Odpůrci brexitu argumentovali tím, že krok poškodí Západ jako celek, ještě víc umenší celosvětový význam Velké Británie, povede k menšímu kosmopolitismu a způsobí větší chudobu.

 

Právě se děje

Další zprávy