Jen tuto sobotu se v Kersku otevře Hrabalova chata. Zatím bez jeho psacího stroje

Hrabalova chata se otevře veřejnosti. Podívejte se, kde se zrodily Slavnosti sněženek
Cílem kraje je otevřít místo veřejnosti a vybudovat tu expozici, připomínající spisovatelův život, dílo i vztah k rekreační osadě Kersko (na snímku Bohumil Hrabal u své chaty v roce 1994).
Bohumil Hrabal na zahradě u své chaty, 90.léta.
Bohumil Hrabal v Kersku, 70. léta minulého století.
Chatu v Kersku koupili manželé Hrabalovi v roce 1965. Protože neměli děti, spisovatel ji odkázal sousedům (na snímku Bohumil Hrabal ve své chatě v roce 1994).
Foto: Libor Fojtík
ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 3. 2. 2022 8:05
U příležitosti 25. výročí úmrtí spisovatele Bohumila Hrabala bude tuto sobotu zpřístupněna jeho chata v Kersku na Nymbursku. Středočeský kraj ji koupil koncem loňského roku, v plnohodnotné muzeum by se měla proměnit do dvou let. Mimořádně se mohou Hrabalovi milovníci do chaty podívat jen 5. února od 10 do 16 hodin.

Bohumil Hrabal zemřel ve věku 82 let právě před 25 lety, 3. února 1997, na následky pádu z okna v pátém patře ortopedické kliniky nemocnice, kde se léčil.

Dodnes je v očích veřejnosti spojený s chatou v Kersku, kde žil a tvořil. Manželé Hrabalovi ji koupili v roce 1965 a  protože neměli děti, literát ji odkázal sousedům, kteří se o objekt poslední léta starali.

"Lidé budou možná zklamaní, jak to tam nyní vypadá," varuje Jan Vinduška, ředitel Polabského muzea, které se má podílet na přípravě expozice o spisovateli. "Skutečně je to ve stavu, v jakém to opustili původní majitelé," dodává.

Od Hrabalovy smrti objekt chátral, předchozí majitelé jej udržovali minimálně. Až na příští rok kraj plánuje úpravy, které mají chatu co nejvíce navrátit podobě, v jaké byla za spisovatelova života.

Na přípravě a provozu expozice, plánované na rok 2024, se kromě Polabského muzea bude podílet Památník národního písemnictví. K vidění by měly být předměty z Hrabalovy pozůstalosti, počítá se také s využitím takzvané rozšířené reality. Na pozemku vznikne i nový objekt se zázemím pro návštěvníky.

Vlastivědné muzeum v Nymburce, jež je součástí Polabského muzea, dlouhodobě spravuje Hrabalovu stálou expozici. Část z ní, zejména předměty pocházející z chaty, bude přemístěna do původních prostor v Kersku. Mezi vystavenými exponáty by mohly být například Hrabalovy psací stroje, akumulační kamna nebo jízdní kolo.

Středočeský kraj chatu koupil za 9,9 milionu korun. Vyjednáváním se mu podařilo snížit původní cenu téměř z 12 milionů, jež majitelé přes inzerát žádali loni v červenci.

Lesní osada Kersko nemá ulice, nýbrž aleje. Spisovatelova chata se nachází v aleji č. 30, která dnes nese jeho jméno, stejně jako nedaleká autobusová zastávka, u které symbolicky čekají dřevěné sochy autorových oblíbených koček.

Život a dílo Bohumila Hrabala v Kersku každoročně připomíná akce Hrabalovo Kersko, na níž se scházejí spisovatelovi přátelé, sousedé a čtenáři.

Zpřístupnění chaty první únorovou sobotu je součástí pietní akce 25 let bez Hrabala. Pořádá ji Klub čtenářů Bohumila Hrabala.

 

Právě se děje

Další zprávy