Bez zmínky o Tchaj-wanu. Britové cenzurují knihy, aby je mohli levně tisknout v Číně

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 3. 2022 10:33
Dva britští vydavatelé cenzurovali knihy určené západním čtenářům, aby je mohli nechat levně vytisknout v Číně a více na nich vydělali. O nejnovějším případu společností, které se ve prospěch Pekingu vzdávají svobody slova, informoval deník Financial Times.
Čínský výtvarník a disident Aj Wej-wej na snímku z Německa, 2017.
Čínský výtvarník a disident Aj Wej-wej na snímku z Německa, 2017. | Foto: ČTK/DPA

Octopus Books, které jsou součástí vydavatelské skupiny Hachette, a londýnské nakladatelství Quarto vyškrtly z několika knih zmínky o Tchaj-wanu a dalších tématech, která čínské úřady zakazují. Deníku to potvrdily dva zdroje obeznámené se situací.

Není to první podobný případ. Už v roce 2017 se terčem kritiky stali akademičtí vydavatelé Springer Nature a Cambridge University Press, když vyšlo najevo, že každý zablokoval stovky článků, aby k nim neměli přístup uživatelé z Číny. Důkazy, které teď získaly Financial Times, poprvé naznačují, že i knihy určené pro západní trh procházejí úpravami s cílem potěšit Peking.

Od roku 2020 Octopus Books vyškrtlo zmínky o Tchaj-wanu nejméně ze dvou knih. V jednom případě byla odstraněna dokonce celá pasáž týkající se této země. Ta je sice formálně nezávislým, demokratickým státem, Čína ji však stále pokládá za součást svého území.

Ve stejném období nakladatelství Quarto, které roku 2020 vydalo obrázkový bestseller This Book is Anti-Racist (Tato kniha je proti rasismu), vymazalo z různých publikací zmínky o Hongkongu a čínském umělci i disidentovi Aj Wej-wejovi. V jedné knize změnilo národnost z tchajwanské na "východoasijskou" a ve dvou upravilo zmínky o Tibetu, který Čína anektovala v roce 1951. Čtenáři po přečtení mohli nabýt dojem, že se jedná o čínské území.

Obě nakladatelství knihy cenzurovala poté, co jim tiskárny v Číně vrátily původní text s tím, že s ním kvůli hrozbě postihů nemohou pracovat v této podobě. Názvy cenzurovaných titulů nechtěly zdroje listu prozradit v obavě, že by tím odhalily svou totožnost. Novináři však viděli dokumenty potvrzující, že text byl skutečně zcenzurován.

Podle profesorky žurnalistiky Rose Lu-čchiou z Hongkongské baptistické univerzity jde o ukázkový příklad toho, kdy jsou kvůli vidině vyšších výdělků západní firmy "ochotné proaktivně spolupracovat s cenzory".

Nejmenovaný zaměstnanec skupiny Hachette, pod kterou spadá nakladatelství Octopus Books, tvrdí, že firma s cenzurou "morálně vzato" nesouhlasí. "Ale ne že by nesouhlasila tolik, aby kvůli tomu zdražila své knihy," řekl deníku. Mluvčí nakladatelství Quarto odmítl, že by dělali změny kvůli svým dodavatelům, dodal však, že firma má "povinnost jednat v nejlepším zájmu svých akcionářů".

Podle Financial Times tištění knih v Číně naráží na čím dál více omezení. Například americká technologická firma RR Donnelley & Sons vloni varovala svá partnerská nakladatelství, že v Číně nebude schopna vytisknout knihy zmiňující porušování lidských práv ve Sin-ťiangu nebo úvahy o tom, zda koronavirus pochází z Číny.

Čína na Západě čelí setrvalé kritice za přístup k většinově muslimským etnickým Ujgurům, které v provincii Sin-ťiang drží v masových internačních táborech a podrobuje je "převýchově". Čína tato zařízení nazývá "vzdělávacími středisky". Washington postup proti Ujgurům a dalším skupinám hodnotí jako genocidu a zástupce americké diplomacie označil celý Sin-ťiang za vězení pod širým nebem.

Všichni diktátoři světa, včetně Putina, reagují jenom na sílu. Zkouší, kam až mohou dojít. Jediné, co je bolí, je sáhnout jim na peníze. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy