Během pandemie vzrostl zájem o prózu, říká knihkupec z nádraží

ČTK ČTK
16. 3. 2021 14:17
Petr Červinka z knihkupectví Ambra v budově hlavního vlakového nádraží v Hradci Králové s nadějí vyhlíží konec takzvaného lockdownu. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru a také kvůli opravám v nádražní hale přišel o velký díl tržeb.

Knihkupectví, které v nádražní budově funguje 51 let, Petr Červinka provozuje od roku 2006. V posledních letech ho vyhledávají hlavně zákazníci, kteří mají zájem o jiný sortiment, než jaký nabízejí velké řetězce.

"Funguji přes výdejové okénko. Jak došlo k uzavření okresů, tak i objednávky do výdejového okénka spadly skoro k nule," říká Červinka.

Mezi zákazníky podle něj patří asi z poloviny cestující, kterých ale kvůli omezení pohybu mezi okresy výrazně ubylo. Hradecké hlavní nádraží je důležitým železničním dopravním uzlem.

"Zachraňují mě tituly, které nelze koupit jinde nebo na internetu. Pokrývám široké spektrum, od strojnických tabulek až po psychiatrii. Kdybych fungoval na běžném sortimentu, tak bych už tady asi nebyl. Pokud ale tato omezení budou trvat ještě další měsíc, tak to bude velmi těžké," líčí.

Loni měl propad tržeb okolo 35 procent. Ztrátu mu pomohlo snížit uvolnění protikoronavirových opatření v létě a před Vánoci.

"Letošní rok je horší. Za první čtvrtletí letošního roku lze mluvit o ztrátě kolem 70 procent. Odráží se na tom nejen koronavirus, ale i stavební úpravy v hale nádraží. Loni v srpnu začali odstraňovat dlažbu a připravovat pokládku nové. To mělo také obrovský vliv na úbytek zákazníků," popisuje Červinka.

Prodej mu drží především naučná literatura, zvláště železniční, historická a válečná, literatura faktu, pak také populární psychologie nebo místopis. Během pandemie zaznamenal vyšší zájem o prózu. "Prózu jsem předtím prodával minimálně, v posledních měsících je ale o ni větší zájem. Dávám to do souvislosti se situací kolem koronaviru," uvažuje.

Knihkupectví Ambra v budově vlakového nádraží má pro mnohé Hradečany několik desetiletí také orientační význam. Dát si "sraz u knihy" znamená jasný vzkaz, kde se v rozlehlé nádražní hale setkat před odjezdem či po příjezdu vlaku.

Budova královéhradeckého nádraží byla postavena v letech 1929 až 1935 podle projektu významného architekta Václava Rejchla. Monumentální budova, jež kdysi patřila k nejmodernějším nádražím ve střední Evropě, je dlouhá 152 metrů a rozkládá se na ploše 5000 metrů čtverečních.

Teď je klíčové zachránit knihkupeckou síť. Když padne část nakladatelů, trh se zotaví, když padnou knihkupci, spadne to celé, varuje Martin Vopěnka. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy