Až 30 tisíc ročně. Spisovatelé v Británii budou dostávat poplatky z antikvariátů

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 6. 2021 11:42
Spisovatelé budou ve Velké Británii poprvé dostávat autorské poplatky také z exemplářů svých děl, které se prodají v antikvariátech. V rámci nového programu Authorshare, jejž iniciovaly dvě velké firmy obchodující s použitou literaturou, mají letos autoři obdržet tantiémy z fondu. V něm je zatím k dispozici 200 tisíc liber, v přepočtu asi šest milionů korun, píše britský deník Guardian.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

S nápadem, aby autoři získávali drobné obnosy také z knih prodaných v antikvariátech, přišel v roce 2015 William Pryor, zakladatel obchodu s použitými knihami Bookbarn International v hrabství Somerset. Nyní ho podpořil i řetězec World of Books Group, který se označuje za největší síť antikvariátů v zemi.

Za pomoci ALCS, což je britská organizace oprávněná k výkonu kolektivní správy práv, mají od října všem autorům putovat drobné částky za každou jejich knihu, která se prodá v obchodech nebo e-shopech těchto antikvariátů. Spisovatel může získat maximálně 1000 liber ročně, v přepočtu okolo 30 tisíc korun. Poplatky se budou posílat dvakrát ročně, poprvé v říjnu.

"Jako spisovatele a zakladatele Bookbarn mě vždycky mátlo, že autoři, tedy ti, kdo vytvářejí to hlavní na našem podnikání, nemají z prodeje žádný prospěch," vysvětluje Pryor. "Chceme, aby autoři získali uznání za hodnoty, které vytvářejí, a doufáme, že se k nám v této dobrovolné iniciativě časem přidají i další prodejci," dodává.

V Británii dosud autoři dostávali poplatky jen z prodejů, kopírování a půjčování nových knih. Trh s použitými knihami je ale na vzestupu, podle Guardianu do roku 2025 naroste na 563 milionů liber, v přepočtu 16,6 miliardy korun.

Zástupci oboru nápad chválí nejen jako potenciální nový zdroj příjmů, ale také jako informaci o tom, jaký zájem mají čtenáři o starší tituly.

"Vedle vítaného přivýdělku budou autoři nesmírně rádi, když se dozvědí, že jejich knihy se čtou a dělají radost ještě dlouho po vydání," doplňuje šéfka Sdružení autorů Nicola Solomonová.

"Vůbec netuším, jestli a jak moc lidé čtou má starší díla. Jak bych to mohla vědět? Doteď to bylo tak, že jakmile se prodají v knihkupectvích, ztratím o nich přehled. Proto tuhle iniciativu vítám," uzavírá autorka komiksů Hannah Berryová.

Roční obrat 50 milionů za knihy z druhé ruky není utopie, už jsme dál, pořád jsme v zisku. Jestli mladí nevědí co dělat, ať si založí antikvariát. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy