Autor Pokání napsal Ponaučení. McEwanův nový román líčí, jak člověka poznamená trauma

Kultura Kultura, Guardian
26. 1. 2022 15:45
Nová próza renomovaného britského spisovatele Iana McEwana zachytí období od druhé světové války, vzniku železné opony a kubánské krize přes havárii v Černobylu a pád Berlínské zdi až po pandemii koronaviru. Bude se zabývat dopady traumatu z dětství, oznámilo nakladatelství Jonathan Cape, které knihu nazvanou Lessons (Ponaučení) v angličtině vydá 13. září.
Romány Iana McEwana v češtině vydává Odeon.
Romány Iana McEwana v češtině vydává Odeon. | Foto: Jeremy Sutton-Hibbert

V češtině knihy třiasedmdesátiletého držitele Bookerovy ceny a autora Betonové zahrady nebo později zfilmovaného Pokání publikuje Odeon.

Naposledy vloni v překladu Ladislava Šenkyříka vyšly Stroje jako já, ve kterých McEwan rozvinul alternativní historii, kdy Velká Británie prohraje válku o Falklandské ostrovy, kapela Beatles se znovu dá dohromady a matematik Alan Turing se zabývá umělou inteligencí. "V centru pozornosti ateisty McEwana stojí hlavně úvaha, zda si při tom, když vynalézáme dokonalé stroje, nehrajeme tak trochu na bohy," napsala o knize amerikanistka Hana Ulmanová pro Aktuálně.cz.

Novinka se podle deníku Guardian zaměří na hrdinu Rolanda Bainese, který jako zranitelný jedenáctiletý chlapec na internátní škole vzbudí pozornost paní Cornellové, své učitelky hry na klavír. Román bude pokračovat až do stáří, kdy Bainesovi zmizí manželka, a tak se musí sám starat o syna. Podle nakladatelství protagonista hledá útěchu ve všem možném od hudby a literatury přes politiku až po přátelství, sex a lásku.

Podle McEwana rodičovství znamená lásku i dřinu zároveň. "Spisovatel se ptá, co se můžeme naučit z dávných traumat, co si můžeme odnést z rodičovství a jak globální události formují naše životy a vzpomínky," stojí v anotaci.

"Je to nejepičtější dílo, jaké kdy McEwan napsal, a dost možná jeho nejlepší," řekla serveru Yahoo.com šéfka nakladatelství Michal Shavitová.

Knihu označuje za příběh o lásce, smíření, obětování, touze a tom, jak dlouhodobý dopad má na člověka křivda, kterou zažil v dětství. "Na pozadí úchvatných, přelomových dějin vypráví příběh mimořádného století a obyčejného člověka, který se snaží vyrovnat se vším, co jej dělá člověkem," dodává Shavitová.

 

Právě se děje

Další zprávy