V novém komiksu o Asterixovi a Obelixovi dělají modří ptáci "tweet, tweet"

Magazín ČTK Magazín, ČTK
22. 10. 2015 16:00
V knihkupectvích po celém světě včetně Česka se od čtvrtka začíná nabízet už 36. díl komiksu o oblíbených galských hrdinech Asterixovi a Obelixovi s názvem Caesarův papyrus. O nová dobrodružství Asterixe a Obelixe se postaral jako u předchozího svazku Asterix u Piktů před třemi lety nový tým tvůrců Jean-Yves Ferri a Didier Conrad. Zatímco v Česku bude náklad deset tisíc kusů, ve Francii je to kolem dvou milionů.
Asterix: Caesarův papyrus
Asterix: Caesarův papyrus | Foto: Nakladatelství Egmont

Paříž - Nový díl komiksu pojednává o tématu galských válek a jeho autoři se inspirovali přímo v Zápiscích o válce galské od slavného římského vojevůdce a politika Julia Caesara. Nejen v Česku, ale po celém světě je jeho vydání naplánováno na 22. října 2015 a dohromady se dočká dvaceti jazykových mutací.

Komiks Caesarův papyrus nabízí také příběh o utajování a odhalování citlivých informací. Naráží na používání současných sociálních sítí na internetu. Jeden z vedoucích představitelů komunikace - pomocí holubů - se jmenuje Résowifix.

Ke geniálním novinkám patří podle AFP i lesní ptáci, kteří jsou modří a vydávají zvuky "tweet, tweet". Jsou zde i tradiční gagy jako potopení pirátů či nespokojenost Obelixe, že nesmí pít kouzelný lektvar.

Nový díl je pokračováním série, jíž se po celém světě prodalo už na 365 milionů kusů. Od prvního vydání v roce 1961 byla série přeložena do více než stovky jazyků. Předchozího počinu Asterix u Piktů se prodalo více než pět milionů kusů. Asterix je nejprodávanějším komiksem na světě a ve Francii mu nemůže konkurovat žádné literární dílo. Nový svazek vychází ve 20 jazycích, včetně češtiny, v celkovém nákladu čtyři miliony výtisků.

První komiks Asterix z Galie vyšel ve Francii už v roce 1961, zato u nás na něj museli čtenáři čekat až do devadesátých let. Podle slov šéfredaktora nakladatelství EGMONT Stanislava Kadlece se Asterix v domovské zemi těší enormní oblibě, která je v českém prostředí srovnatelná snad jen s Harrym Potterem nebo ságou Stmívání.

"I když je popularita Asterixe v Česku menší než ve Francii, i tak jeho komiksy bývají vyprodané a díky zájmu českých čtenářů vydáváme opakovaně jak starší komiksy, tak ty nejnovější," dodal Stanislav Kadlec.

Dosud v Česku vyšlo už 35 komiksových alb a osm souborných svazků s Asterixovými příběhy. "V Česku budeme Asterixe vydávat v nákladu deset tisíc kusů, pro představu ve Francii je to kolem dvou milionů,“ řekl Kadlec.

Fenomén jménem Asterix přežil navzdory smrti jednoho ze scenáristů Reného Goscinnyho v roce 1977, jenž sérii společně se svým přítelem Albertem Uderzem v roce 1959 vytvořil. Uderzo v knihách pokračoval sám a před několika lety se překvapivě rozhodl zcela předat štafetu novému týmu.

Po 68 letech práce na komiksech si prý začal dělat starosti s předáním pochodně. "Jakmile jsem se rozhodl, že by stálo za to udržet Asterixe naživu i po mé smrti, museli jsme to udělat," vysvětlil tehdy předání své tvorby novému týmu Uderzo, který letos v dubnu oslavil 88. narozeniny.

 

Právě se děje

Další zprávy