Amazon věnuje miliony na záchranu knihkupectví, spousta jich kvůli němu zkrachovala

Kultura Guardian, Kultura
24. 4. 2020 14:38
Internetový prodejce Amazon, který je roky zmiňován jako příčina krachu menších knihkupectví, na jejich záchranu ve Velké Británii věnoval 250 tisíc liber, v přepočtu 7,8 milionu korun.
Na ilustračním snímku je kurýr služby Amazon roznášející balíček v době pandemie.
Na ilustračním snímku je kurýr služby Amazon roznášející balíček v době pandemie. | Foto: Reuters

Jak píše britský deník Guardian, ve Velké Británii vznikla sbírka na podporu nakladatelů a knihkupectví, která kvůli nařízení vlády v souvislosti s pandemií koronaviru musela přerušit činnost, a přišla tak o veškeré příjmy. Sbírku vypsali Gayle Lazdaová z knihkupectví London Review Bookshop, redaktorka nakladatelství Picador Kishani Widyaratnaová a Željka Maroševićová ze sítě knihkupectví a nakladatelství Daunt Books.

Původně chtěli vybrat 10 tisíc liber, díky velkému zájmu a podpoře populárních spisovatelů jako Davida Nichollse či vydavatelských domů typu Penguin Random House si nakonec stanovili ambicióznější cíl, konkrétně 100 tisíc liber.

Tuto středu však organizátoři sbírky informovali, že od anonymního dárce obdrželi 250 tisíc liber, v přepočtu 7,8 milionu korun. "Dárce pouze vzkazuje, že chce podpořit nezávislá knihkupectví a udržet pestrost knižního trhu," oznámili pořadatelé sbírky.

Včera informaci upřesnili, když od Amazonu dostali povolení prozradit, že peníze věnovala právě tato nadnárodní společnost. "Můžeme potvrdit, že jsme tuto částku věnovali na podporu nezávislých knihkupectví," potvrdil mluvčí Amazonu.

Podle Guardianu taková zpráva vzbudí rozpaky mezi mnoha knihkupci, kteří právě Amazon už roky obviňují z toho, že decimuje trh. Například předloni britský Svaz knihkupců varoval, že kvůli expanzi Amazonu přicházejí tradiční prodejci o práci, a doporučil parlamentu, aby internetovou firmu řádně zdanil. Internetoví prodejci ve Velké Británii platí nižší DPH než kamenné obchody.

Svaz v roce 2018 spočítal, že z 858 nezávislých anglických knihkupců jich od spuštění tamní pobočky amerického Amazonu polovina zavřela živnost. Například vloni ve městě Much Wenlock na severozápadě Anglie skončilo knihkupectví Wenlock Books, které fungovalo od roku 1991. Jeho šéfka Anna Dredaová tehdy Guardianu popsala, jak se lidé do obchodu chodí jen koukat na knihy a pak řeknou, že si je objednají na Amazonu.

Stejně tak vloni po 18 letech ukončilo činnost třeba londýnské knihkupectví Camden Lock Books.

"Jsem ráda, že tyhle peníze jdou na správnou věc, ale pro malé knihkupce neexistuje větší nebezpečí než Amazon," dodává jedna z pořadatelek současné sbírky na pomoci knihkupcům Gayle Lazdaová, podle níž je dar od Amazonu "hrozivě ironický". Nyní bylo na podporu britských knihkupců a nakladatelů  vybráno celkem 380 tisíc liber, v přepočtu 11,8 milionu korun, dodává BBC.

Agentura Bloomberg tento měsíc informovala, že majitel a šéf Amazonu Jeff Bezos od začátku letošního roku zvětšil své osobní jmění o 24 miliard dolarů, což je téměř 600 miliard korun. Bezos s celkovým majetkem ve výši 138 miliard dolarů, to znamená 3,4 bilionu korun, zůstává nejbohatším člověkem na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy