Lincoln mezi smrtí a znovuzrozením. Man Bookerovu cenu získal Američan George Saunders

ČTK ČTK
17. 10. 2017 23:46
Podruhé za sebou získal Man Bookerovu cenu autor ze Spojených států. George Saunders, který dosud psal především povídky a novely, zaujal svým inovativním románem Lincoln in the Bardo.
Americký spisovatel George Saunders.
Americký spisovatel George Saunders. | Foto: Reuters

Londýn - Literární Man Bookerovu cenu v úterý získal americký spisovatel George Saunders za svůj vůbec první román Lincoln in the Bardo. Porota ocenila inovativní styl meditativního vyprávění o návštěvě amerického prezidenta Abrahama Lincolna u hrobu jeho jedenáctiletého syna.

Do Spojených států putuje po loňském historicky prvním ocenění amerického autora podruhé v řadě.

Osmapadesátiletý autor známý především díky své povídkové tvorbě a kratším novelám zaujal pětičlennou porotu dílem, v němž popisují Lincolnovu návštěvu na washingtonském hřbitově již nežijící postavy, které se nejsou ochotny se smířit se svou smrtí. Bardo je termín, který používají tibetští buddhisté pro stav mezi smrtí a novým zrozením.

Předsedkyně poroty Lola Youngová ocenila Saundersovo dílo za jeho "inovativnost a velmi odlišný styl". Cenu mu v Londýně předala manželka prince Charlese, vévodkyně Camilla.

Od roku 2014, kdy se možnost ucházet se o cenu otevřela pro autory z USA, jde o druhý americký triumf po loňském ocenění díla Paula Beattyho The Sellout.

Saunders, který v roce 2014 získal za svou knihu černohumorných povídek Tenth of December cenu Folio, si z Londýna odváží 50 000 liber (1,45 milionu korun). Uspěl v konkurenci pěti finalistů, kterými byli další Američané Paul Auster a Emily Fridlundová, skotská autorka Ali Smithová, Brit pákistánského původu Mohsin Hamid a debutující britská spisovatelka Fiona Mozleyová.

 

Právě se děje

Další zprávy