Lily Allen vede nominace na Brit Awards

kul, BBC
16. 1. 2007 23:00
Londýn - Zpěvačka Lily Allen získala čtyři nominace včetně nejlepší zpěvačky a nejlepšího alba na vyhlášení finalistů Brit Awards 2007.

Jednadvacetiletá hudebnice, která byla ze začátku považovaná za ženský protějšek grime rappera The Streets, ale díky albu Alright, Still se záhy stala nejpopulárnější britskou zpěvačkou, může mít ocenění i za průlom roku. Fanoušci ještě během úterního večera sms zprávami protlačili její hit Smile do klání o nejlepší píseň.

Čtěte více o albu Lily Allen Alright, Still

Foto: Warner Music

Eklektická kapela Muse má tři nominace, za nejlepší britskou kapelu, nejlepší koncert a album roku - na loňském Black Holes & Revelations suverénně střídají artrock s kytarovkou, funk s minimalismem i metalem.

Čtěte více o albu Muse Black Holes & Revelations

Brit Awards pořádané Britským fonografickým průmyslem jsou nejrespektovanějším oceněním ostrovního pop-průmyslu, která velmi dobře ukazují trendy v celé Evropě; zatímco americké Grammy v posledních letech dávají přednost r´n´b a hip hopu, Brit Awards se častěji drží kytar, akustických i elektrických.

Letošní Brit Awards se budou předávat 14. února v Londýně.

Podívejte se na všechny letošní nominace Brit Awards

Foto: Warner Music

Gnarls Barkley, projekt producenta Danger Mouse a zpěváka Cee Lo, jejichž album St. Elsewhere bodovalo v mnoha seznamech "album roku 2006", mají tři nominace: mezinárodní kapela, album a průlom roku. Ve stejný počet Brit Awards můžou doufat Corinne Bailey Rae, James Morrison a kapela Snow Patrol.

Čtěte více o album Gnarls Barkley St. Elsewhere

Hudební ceny myslí i na "nejpamětihodnější chvíli", na kterou útočí zpěvák Jarvis Cocker díky svému vystoupení na Brit Award v roce 1996: na pódium se nedral jako účinkující, ale jako rušitel vystoupení Michaela Jacksona a jeho desítek dětských tanečníků během písně Earth Song. Cocker později policii vysvětloval, že bojoval proti velikášství tehdejšího popového krále. "Myslím, že si to zasloužím, ale já jsem dost samolibý," řekl zpěvák po oznámení nominace. 

 

Právě se děje

Další zprávy