Pražská trafostanice, z níž vznikne galerie, se v sobotu otevře lidem. Rozsvítí ji Díazovy projekce

ČTK ČTK
29. 9. 2017 11:10
Z bývalé trafostanice na pražském Klárově má do roku 2020 vzniknout galerie, která bude vystavovat moderní umění. V sobotu 30. září v rámci Dne architektury bude prostor přístupný lidem. Program v půl osmé vyvrcholí projekcí výtvarníka Frederica Díaze, jenž na fasádu domu promítne kinetické objekty navržené avantgardním umělcem Zdeňkem Pešánkem pro tehdy budovanou stavbu. Od 18:30 bude v budově tematická přednáška.
Trafostanice na pražském Klárově.
Trafostanice na pražském Klárově. | Foto: Den Architektury

Během sobotního Dne architektury bude na pražském Klárově pro veřejnost otevřená bývalá Zengerova trafostanice, z níž by do tří let měla vzniknout pražská kunsthalle. 

Sobotní program vyvrcholí akcí umělce Frederika Díaze, jenž prostřednictvím projekce na fasádu připomene kinetické objekty navržené avantgardním umělcem Zdeňkem Pešánkem pro tehdy budovanou stavbu.

Zengerova transformační stanice stojí pod Letenskými sady na Klárově. Kulturní památku promění v galerii Nadace The Pudil Family. Vystavovat bude hlavně svoji sbírku umění 20. a 21. století.

Zengerova transformační stanice

  • Architekt Vilém Kvasnička (1885 -1969) postavil industriální objekt Zengerovy trafostanice v klasicizujícím stylu. 
  • Stejně jako na Edisonově transformační stanici měly i zde fasádu zdobit světelné plastiky umělce Zdeňka Pešánka (1896 - 1965). Série 4 soch s názvem Sto let elektřiny, jejichž sokly jsou dodnes vidět na fasádě, se bohužel nezachovala. Světelné plastiky pro Edisonovu transformační stanici v Jeruzalémské ulici jsou dnes v sídle Národní galerie ve Veletržním paláci.

"K přestavbě je vydané platné územní rozhodnutí, na základě kterého se připravují podklady pro získání stavebního povolení," řekla Ivana Goossen, výkonná ředitelka Nadace The Pudil Family.

Pokud půjde rekonstrukce podle plánu, počítá nadace s otevřením na podzim 2020.

Galerie bude mít kolem 1500 metrů čtverečních výstavní plochy, prostory pro vzdělávací a společenské aktivity, restauraci, kavárnu a prodejnu knih a kanceláře.

Výstavní program představí umělce a témata z české a mezinárodní scény od moderny až do současnosti. Rekonstrukci nadace financuje ze svých zdrojů.

V sobotu provede návštěvníky budovou historička Vendula Hnídková. Přednáška začíná v 18:30, od 19:30 do 22:00 jsou v plánu Diázovy projekce. 

 

Právě se děje

Další zprávy