Letošní festival ve Varech nabídne 21 světových premiér

Zbyněk Klíč
28. 6. 2011 0:16
Červený koberec jako symbol festivalu v Karlových Varech si doveze nejeden návštěvník jako suvenýr na fotografii
Červený koberec jako symbol festivalu v Karlových Varech si doveze nejeden návštěvník jako suvenýr na fotografii | Foto: Jan Langer

Každoročně napjatě očekáváný Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech začne již tento pátek. 46. ročník přinese 179 filmů, z nichž většina byla natočena v loňském roce a diváci tak mají poprvé možnost je vidět i v České republice. 21 filmů bude mít v Karlových Varech světovou premiéru, 25 mezinárodní a 16 evropskou. 54 filmů jsou debuty.

Festival promítne filmy v celkem 19 sekcích, z nichž si každý vybere. V hlavní sekci soutěží například dva německé filmy Lollipop Monster a Neviditelná, které budou soupeřit s Cigánem slovenského režiséra Martina Šulíka a dalšími devíti adepty na hlavní festivalovou cenu.

Druhá soutěžní sekce - Na východ od západu - přinese taktéž dvanáct snímků ruské, polské, bosenské, gruzínské, makedonské či kazachtánské proveniece. Zastoupení bude mít i český film Nic proti ničemu.

Sekce dokumentárních filmů má na programu 16 snímků, mezi nimi i český Pod sluncem tma od Martina Marečka, a zavede Vás do Detroitu, na severoruskou hranici a do duše polského sportovního lezce či punkrockera, přeměňujícího se v zodpovědného otce.

Za zmínku stojí i sekce Návrat k pramenům, která nabídne starší české i zahraniční perly, např. Markétu Lazarovou, amerického Taxikáře nebo film oceněný kritiky na festivalu v Benátkách v roce 1970 s názvem Wanda.

Cenu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme britská filmová a divadelní herečka Judi Denchová, John Turturro pak obdrží z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta MFF. Přijede i John Malkovich, herec David Morse, Sasson Gabai či Remo Girone, prezidentem mezinárodní poroty bude maďarský režisér István Szabó. To jsou snad dobrá lákadla, proč do Karlových Varů letos zajet!

 

Právě se děje

Další zprávy