Vyhráli mladí. Ceny Anděl ovládla zpěvačka Lenny a zpěvák Thom Artway

ČTK Hana Slívová ČTK, Hana Slívová
22. 5. 2017 22:10
Hudební Ceny Anděl se v pražském Lucerna Music Baru pokusily o restart. A potvrdilo se, že bez opulentní party, bez playbacku a v čistě hudebnickém prostředí působí předávání sošek daleko přístupněji, civilněji a sympatičtěji. Čtyři Anděly letos vyhrála hvězda loňského roku, zpěvačka Lenny (22), dvě zpěvák Thom "I have no inspiration" Artway (23) a jednu skupina Jelen. Škoda, letos měla nově postavená porota po dlouhé době příležitost rádiovému publiku blíže představit klubovější kapely jako Priessnitz nebo Prago Union. V jejich případě ale zůstalo jen u nominací.
Lenny, vítězka letošních Andělů.
Lenny, vítězka letošních Andělů. | Foto: ČTK

Hudební Ceny Anděl za rok 2016 opanovala dvaadvacetiletá talentovaná zpěvačka, pianistka a skladatelka Lenny (dcera slavné hudebnice Lenky Filipové), která proměnila všechny své čtyři nominace.

V hlasování Akademie populární hudby získala sošku Jaroslava Róny v kategoriích album roku (Hearts), skladba roku (Hell.o) a zpěvačka roku a videoklip roku (Hell.o). Už minulý týden Lenny uspěla v kategorii Rock & Pop v žánrových Andělech, o nichž hlasují hudební odborníci, kteří menšinové žánry celoročně sledují.

Třiadvacetiletý Thom Artway, vlastním jménem Tomáš Maček, kytarista s buskerskou minulostí, jenž jde ve stopách britské autorské písničkářské generace, zaujal hitem I Have No Inspiration a vůbec celým debutovým albem Hedgehog. Na Andělech si odnesl cenu za objev roku a také jako zpěvák.

Vítězové Cen Anděl za rok 2016

Zpěvačka roku: Lenny
Album roku: Lenny (Hearts)
Píseň roku: Lenny (Hell.o)
Klip roku: Lenny (Hell.o)
Skupina roku: Jelen (Vlčí srdce)
Zpěvák roku: Thom Artway
Objev roku: Thom Artway 
Síň slávy: Věra Špinarová in memoriam

Ceny, jež letos poprvé po osmi, respektive třinácti letech, počítáme-li i spolupráci s Petardou Petra Šišky, nepořádal podnikatel Lešek Wronka a které se - než si je od české pobočky Národní federace hudebního průmyslu převezme nový organizátor - nacházejí v jakémsi mezistadiu, se v pražském klubu Lucerna Music Bar nesly v komorním duchu.

Večer decentním způsobem a bez zbytečné exhibice moderoval Libor Bouček, jednotlivá ocenění předávali v krátkých vstupech například Bára Poláková (loňský objev roku), několikanásobné zpěvačky roku Lenka Dusilová a Aneta Langerová nebo Dan Bárta

Toho na pódium uvedl klip kapely Alice k písni Ani náhodou, údajně nejstarší dochovaný Bártův song v archivu České televize. "Od té doby se změnilo například to, že zpívám oblečený," řekl v reakci na video, v němž vystupuje do půli těla svlečený. 

Píseň I Have No Inspiration Thoma Artwaye, jeho největší hit
Píseň I Have No Inspiration Thoma Artwaye, jeho největší hit | Video: YouTube / Thom Artway

Hudební vložky, letos zastřešené tématem "netradičního spojení", nabídly například duet Marty Kubišové a Lenny nebo Slunečný hrob od Radima Hladíka, jenž loni zemřel. Písně se důstojně zhostil "popový dream team" ve složení kytarista Michal Pavlíček, bubeník David Koller, baskytarista Marek Minárik, klávesista Petr Malásek a zpěvák Hladíkova Blue Effectu Honza Křížek. Naopak estrádním dojmem působilo společné vystoupení kapely Jelen se zpěvačkou Debbi. Ta ale letos vydala poměrně povedenou desku Break, s níž se s velkou pravděpodobností utká o cenu příští rok.

Naopak úspěch tuctově folkpopového Jelena v kategorii Skupina roku působí v konkurenci hiphoperů Prago Union s textově výtečným albem Smrt žije a solidní Beztíže od jesenických indierockerů Priessnitz jako vtip, který do nominačních listů odložila "pohodová partička" z některého z velkých tuzemských rádií. 

Cenu za nejprodávanější album 40 slavíků dostal Karel Gott, jenž publiku vysvětlil, že střechu si doma na Bertramce opravuje z toho důvodu, aby mu skrz ni nenapršelo na sbírku sošek z Českých slavíků. Jeho tradiční věta "to jsem opravdu nečekal", jíž uvádí každé převzetí ceny za popularitu, se ovšem mezi mladším "andělským" publikem v Lucerna Music Baru spíš neujala. 

 

Právě se děje

Další zprávy