Letos v Marienbadu se bude promítat 14 nových českých experimentálních filmů

ČTK ČTK
25. 8. 2017 10:03
Druhý ročník Marienbad Film Festivalu nabídne divákům mimo jiné soutěž českých experimentálních filmů, rakouskou experimentální tvorbu nebo českou filmovou avantgardu 20. až 40. let minulého století. Součástí festivalu, který potrvá od 29. srpna do 2. září, je také hudební program nebo několik výstav.
Mariánské Lázně, místo festivalu.
Mariánské Lázně, místo festivalu. | Foto: Marienbad Film Festival

V Mariánských Lázních se druhým rokem koná Marienbad Film Festival, který se zaměřuje jak na filmové médium a technologii, tak na film jako předmět zájmu tvůrců i diváků. Divákům nabízí zejména experimentální snímky. 

"Oproti loňskému prvnímu ročníku se letos filmový i nefilmový program výrazně rozšíří. Sekce českého experimentálního a nezávislého filmu Theatre Electrique bude letos soutěžní. Diváci se mohou těšit celkem na 14 nových českých filmů, které se nebojí experimentovat se svou formou i obsahem," říká organizátor Ondřej Hampl.

V soutěžní sekci se představí například dokument slovinského režiséra žijícího v České republice Črta Brajnika Dopisy otci nebo animovaný Sunshine Víta Pancíře. "Událostí bude také uvedení velmi neobvyklého promítacího přístroje Jana Kulky, takzvané Pramítačky," doplnil dramaturg této sekce Jiří Forejt.

Nová sekce Cinema Excelsior, která prezentuje výběr zahraničního experimentálního filmu, se letos zaměří na Rakousko. Představí se v ní 22 filmů včetně devíti novinek.

Ve čtyřech dalších sekcích budou moci diváci zhlédnout například filmy o filmu nebo kultovní hollywoodské snímky. Událostí Zvláštního uvedení je pak podle organizátorů projekce Erotikonu za doprovodu sólistů Západočeského orchestru.

Doprovodný program zajišťuje spolek Švihák ve spolupráci s hudebním magazínem Full Moon. Publikum čeká například koncert uskupení hudebníka Jakuba Königa Zvíře jménem Podzim, koncert kapely Vložte kočku nebo rokenrolový večírek v režii Kill the Dandies! a The Maggie’s Marshmallows.

Festival slavnostně zahájí vernisáž Jana Steklíka Steklý humor s projekcí filmu Zpívání v dešti.

 

Právě se děje

Další zprávy