"Laskavě anarchistický" film Všechno bude fajn popisuje, jaké to je, když se žije Brno

ČTK ČTK
2. 8. 2017 10:55
Sedmdesátiminutový film mladého brněnského režiséra a též zakladatele hnutí Žít Brno Robina Kvapila Všechno bude fajn vykresluje atmosféru současného Brna a postav pro něj typických. Film už také vyvolává kontroverze. Podle bývalého náměstka za ODS Roberta Kotziana, nyní předsedy spolku Brno+, jde o agitku Žít Brno a je podle něj nepřípustné, aby se politik vysmíval svému městu za státní peníze.
Film Všechno bude fajn o životě v Brně. | Video: Vimeo / První veřejnoprávní

Na brněnském Špilberku měl včera večer premiéru celovečerní hraný filmový debut mladého brněnského režiséra a dokumentaristy Robina Kvapila s názvem Všechno bude fajn.

Kam na film Všechno bude fajn

  • 4. 8. Letní kino Pardubice (21:30)
  • 9. 8. Kino 99 Kolín (20:00)
  • 10. 8. Kino Panorama, Rosice u Brna (20:00)
  • 11. 8. Kasárna Karlín (a koncert Muchy, 20:00)
  • 10. - 13.8. Kino Svět Znojmo (21:30)
  • 15. 8.  Letní kino Špilberk (21:00)
  • 18. 8. Letní kino v zahradě AVU (21.00)
  • 24. 8.  Bio Oko Praha (20:00)
  • 31. 8. Letní kino Olomouc (21:00)

V sedmdesátiminutovém filmu se snaží o vykreslení atmosféry současného Brna a postav pro něj typických. S podtitulem Laskavě anarchistický film poukazuje na brněnské nešvary a malosti a zároveň chce vyjádřit lásku k Brnu.

Ve snímku si zahráli například Robert Mikluš, Johana Švarcová nebo Marie Ludvíková. 

Kvapil patří k zakladatelům hnutí Žít Brno a původně měl být film právě o tomto hnutí. Tvůrci se podařilo získat maximální čtyřmilionový grant od Státního fondu kinematografie.

"Jenže čtyři měsíce poté jsme uspěli ve volbách, takže bylo nutné trochu přepsat scénář. A také se mi narodilo dítě, takže premiéra se o více než rok posunula," řekl Kvapil. Společně s ním se na psaní filmu podílel spolutvůrce blogu Prigl.cz Pavel Šplíchal.

Hlavní osu filmu tvoří příběh Standy Kadlece, až příliš důvěřivého a hodného člověka, a jeho těhotné ženy Aleny. Na druhé straně se odvíjí příběh Ladiho, nejbližšího asistenta brněnského primátora Langa.

Ladi je Standovým spolužákem z gymnázia, svou povahou ale protipól. Zatímco Standova dobrota a slušné chování odsuzují Standu k životní roli "lůzra", Ladi sbírá bezostyšné úspěchy. "Postupně ale poznáváme, kdo ve skutečnosti ztrácí nejvíce," píše se v oficiálním textu k filmu.

Další linie představují Brno prostřednictvím Brňáků - typových obyvatel s typovými přístupy k životu. Jsou to bratříčci zastupitelé, vysloužilí, ale upřímní revolucionáři, "roztomilí" xenofobové a autističtí umělci. "Postavy jsou univerzální a může se v nich najít leckdo. Nejen komunální politici," dodal Kvapil.

Podle producenta snímku a také autora námětu Čestmíra Kopeckého je film o městě, v němž se děje přerod a kde se objevilo velké množství zajímavých osobností mezi 20 a 40 lety. Cestu k divákovi naplánoval přes léto v letních kinech a poté v artových kinech. 

"Úspěch bude, když přijde tisíc lidí. Doufám ale, že Brňáci na něj budou chodit," říká Kvapil. 

Podle něj ale může zaujmout film i lidi, kteří v Brně nežijí. "Měli jsme předpremiéru v Praze a reakce byly pozitivní. Lidé nemusí znát detailně brněnské dění, některé symboly přesahují lokální rámec. Když si někdo postaví na náměstí šestimetrový penis a ještě pro něj nechá vytvořit ochranu, smějí se tomu všichni," zmínil režisér časostroj na náměstí postavený za primátora Romana Onderky (ČSSD).

Film vyvolává kontroverze. Například podle bývalého náměstka za ODS Roberta Kotziana, nyní předsedy spolku Brno+, jde o agitku Žít Brno a je podle něj nepřípustné, aby se politik vysmíval svému městu za státní peníze.

"Věcně jsou to nesmysly, k tomu není co říct. A jinak panu Kotzianovi děkuju za skvělou reklamu. Doufal jsem, že ji udělá, a nezklamal," uvedl Kvapil.

 

Právě se děje

Další zprávy