Kytarista Ronnie Wood, nejmladší člen The Rolling Stones, slaví sedmdesátiny

ČTK Kultura ČTK, Kultura
31. 5. 2017 9:00
Nejmladší člen kapely The Rolling Stones, kytarista Ronnie Wood, slaví 1. června 70. narozeniny. Stouni chystají na září a říjen evropské turné, Česká republika ale na seznamu není.
Video: YouTube / The Rolling Stones

Ronald David Wood se narodil v anglickém Hillingdonu. Před spoluprací s The Rolling Stones, k nimž se přidal v roce 1974, se proslavil jako člen rockové skupiny The Faces (1969-75).

V letech 1964 až 1967 hrál také ve skupině The Birds. V roce 1967 založili Wood s dalším fenomenálním kytaristou Jeffen Beckem a Rodem Stewartem kapelu Jeff Beck Group, která ale po dvou úspěšných albech skončila. Wood také natočil několik sólových alb. 

Otec šesti dětí Wood (nejmladší dvě dcery - roční dvojčata - má se svou třetí manželkou Sally Humphreysovou) se také prosadil jako malíř. Jeho malby, kresby a tisky, na kterých často zobrazuje hvězdy světového showbyznysu, visely po celém světě.

Kapela The Rolling Stones, jak ji Ronnie Wood namaloval v roce 1989
Kapela The Rolling Stones, jak ji Ronnie Wood namaloval v roce 1989 | Foto: Ronnie Wood

Během své kariéry řešil Wood problémy s drogami a především se závislostí na alkoholu, ze které se několikrát léčil. Před několika dny se na jeho Facebooku objevila zpráva, že lékaři mu z plic museli odstanit drobnou lézi, na niž přišli při rutinní kontrole. Žádná další léčba však prý není nutná a nález by neměl ohrozit nadcházející evropské turné No Filter. To má kapela v plánu v říjnu a v listopadu. Česká republika však na seznamu není. 

Naposledy se tuzemské publikum potkalo se Stouny prostřednictvím loňského dokumentu The Rolling Stones Olé Olé Olé o turné po Jižní Americe. Skupina v něm byla ve velmi dobré formě. Část dokumentu zaznamenala i Woodovu kariéru výtvarníka. 

Ron Wood je nejmladší ze všech členů The Rolling Stones. Zpěvákovi Micku Jaggerovi bude v červenci 74 let, kytarista Keith Richards čtyřiasedmdesátiny oslaví v prosinci. Bubeníkovi Charlie Wattsovi bude 2. června 76 let.

 

Právě se děje

Další zprávy