Kytara napříč žánry slaví 20. narozeniny. Posluchačům ukáže, jak se hraje bluegrass na mandolínu

ČTK ČTK
11. 10. 2017 8:35
Letošní ročník festivalu Kytara napříč žánry nabídne americké blues, bluegrass, jazz, rock i pop. Zvuk klasických koncertních a akustických kytar různých typů obohatí zvuková škála mandolíny. Festival vyvrcholí lednovým benefičním koncertem pro Mexiko.
Radim Zenkl hraje bluegrass na mandolínu.
Radim Zenkl hraje bluegrass na mandolínu. | Foto: Archiv Radima Zenkla

Už podvacáté se bude konat hudební festival Kytara napříč žánry. Od 14. října zamíří do koncertních sálů v Praze, Táboře, Pardubicích či Havlíčkově Brodě.

Program nabídne vedle klasického koncertního repertoáru americké blues, bluegrass, jazz, rock i pop. Zvuk klasických koncertních a akustických kytar různých typů obohatí barevná zvuková škála mandolíny.

Na festiva letos z Kanady přijede renomovaný kytarista s bluesovými kořeny Dave Goodman. Sedmdesátiny tu oslaví italský kytarista a skladatel Carlo Domeniconi, vystoupí i japonští kytaristé Kozo Tate a Ičiro Ohaši či žák slavného Tommyho Emmanuela, Australan Joe Robinson žijící v USA.

"Mezinárodně respektovaný mandolinista Radim Zenkl spojil před časem síly s kytaristou Beppe Gambettou a jejich láska k bluegrassu je dokázala dovést až k absolutní špičce v oboru," řekl Stanislav Barek, který přehlídku pořádá.

Kromě zahraničních hostů obohatí festival plejáda domácích kytarových mistrů v čele s 92letým Jiřím Jirmalem a Pavlem Steidlem.

Na konci ledna pak v pražském Divadle Hybernia zazní spojení tradičních mexických Mariachi písní a originálních aranží taneční hudby. Koncert je benefiční, výtěžek jde na podporu oblastí zasažených zemětřesením.

 

Právě se děje

Další zprávy