Květy vydávají knížku a druhou desku během roku. Texty si psal zpěvák kapely i na papírky od nákupů

Hana Slívová Hana Slívová
12. 12. 2017 15:26
Jen půl roku po albu Komik do půl osmé vydává brněnská skupina Květy novou desku. Pojmenovala ji Spí vánoční pták a obsahuje písničky, které vznikly v době natáčení "Komika". Současně Květy posílají do světa knížku - průvodce po albech a historii skupiny. Nové artefakty se budou křtít 14. prosince v Praze a o čtyři dny později v Brně.
Skupina Květy. | Video: YouTube / Kri Urbank

Jako kdyby měla brněnská alternativní skupina Květy neomezené množství nápadů. Na jaře vydala album Komik do půl osmé, před svátky přichází s dalším cédéčkem Spí vánoční pták. Název je fonetická hříčka, která odkazuje k jednomu z textů na "Komikovi". 

Recenze alba Komik do půl osmé

Zpěvák Martin Kyšperský situaci připisuje inspiraci po obměně sestavy: po osmi letech loni na konci léta Květy opustili baskytarista Ondřej Čech a houslista Albert Novák. Kyšperského a bubeníka Aleše Pilgra doplnil multiinstrumentalista Ondřej Kyas. 

"Když jsme změnili sestavu, přišla i úplná žízeň po hudbě. Psal jsem si kusy textů všude, i na papírky od nákupů," říká Kyšperský.

"Strávili jsme dost času ve zkušebně a dali dohromady okolo třiceti písní. Něco jsme vyhodili, ale pořád zůstalo přes dvacet kusů. A protože nikdy nevydržím žádné dvojalbum poslouchat celé, vymyslel jsem to tak, že jednu desku vydáme hned a druhou za půl roku," dodává.

Jarní Komik do půl osmé byl podle něj víc elektro, na Spí vánoční pták zase skupina výrazněji experimentuje se zvukem písničky. "I s odstupem mi ty skladby připadají moc pěkný, takže teď mám pořád tu radost, kterou jsem měl v létě, když jsme je dokončili."

Současně se Spí vánoční pták vydávají Květy knížku, v níž Martin Kyšperský v deseti kapitolách píše o jednotlivých deskách, historii kapely a přidává i pár "historek z natáčení".

Knížka nebyla inspirovaná žádným kapelním výročím. "Historii jsem měl chuť sepsat teď, dokud si to všechno pamatuju i s detaily," říká. 

Obal nové desky a knížky od skupiny Květy. Graficky je upravil Carton Clan.
Obal nové desky a knížky od skupiny Květy. Graficky je upravil Carton Clan. | Foto: Květy
 

Právě se děje

Další zprávy