Kutná Hora připravuje velkou multimediální výstavu Jiřího Trnky. Připomene 50. výročí jeho úmrtí

ČTK ČTK
9. 1. 2018 10:59
Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře známá pod zkratkou GASK chystá retrospektivní výstavu k 50. výročí úmrtí malíře, ilustrátora a jednoho ze zakladatelů českého animovaného filmu Jiřího Trnky. Expozice nazvaná V zahradách imaginace začne 23. listopadu 2019 a potrvá do 19. dubna 2020.
Jiří Trnka: Špalíček
Jiří Trnka: Špalíček | Foto: ČTK

Multimediální expozici připomínající významného českého výtvarníka Jiřího Trnku, který žil v letech 1912 až 1969, připravuje Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře od předloňska. "Očekáváme, že se na ni přijde podívat více než 40 tisíc návštěvníků. Bude interaktivní a určena hlavně pro rodiny s dětmi," řekla ředitelka galerie Jana Šorfová.

Náklady dosáhnou téměř devíti milionů korun, z toho 1,8 milionu organizátorům poskytne Středočeský kraj. Součástí projektu, který vznikne kombinací výstav Návštěva u Jiřího Trnky a Trnkova zahrada 2, bude řada doprovodných akcí. Šorfová předpokládá, že výstava by se mohla vydat i do zahraničí.

O Jiřím Trnkovi se mluvilo jako o renesančním umělci, sám se však považoval především za malíře. Popularitu mu přinesly zejména ilustrace dětských knih, například Broučků od Jana Karafiáta nebo Hrubínova Špalíčku veršů a pohádek.

Spolu s Hermínou Týrlovou a Karlem Zemanem stál u zrodu studia Bratři v triku. V roce 1947 založil vlastní studio, které neslo jeho jméno a orientovalo se více na loutkové filmy. Ve studiu prý trávil i 16 hodin denně, pamětníci na něj vzpomínají jako na introverta ponořeného do práce. 

 

Právě se děje

Další zprávy