Kupkův obraz byl v Londýně vydražen za 123 milionů korun, patřil Seanu Connerymu

ČTK ČTK
1. 3. 2023 21:16
Obraz Františka Kupky nazvaný Complexe, který pochází z pozůstalosti zesnulého herce Seana Conneryho, byl v Londýně vydražen za 4,6 milionu liber bez přirážky, což je v přepočtu 122,9 milionu korun. Informovala o tom síň Sotheby's, která aukci pořádá.
Obraz Františka Kupky nazvaný Complexe pochází z pozůstalosti zesnulého herce Seana Conneryho.
Obraz Františka Kupky nazvaný Complexe pochází z pozůstalosti zesnulého herce Seana Conneryho. | Foto: Sotheby's

Kupka patří k nejžádanějším českým umělcům. V roce 2021 bylo jeho dílo Tryskání II rovněž v britské metropoli vydraženo za rekordních 7,5 milionu liber, v přepočtu za 230,8 milionu korun.

Obraz Complexe byl představen už na slavné modernistické výstavě v Paříži roku 1912. Aukční síň nyní odhadovala, že jej prodá za 2,2 až 2,8 milionu liber. Známý skotský herec Sean Connery, který proslul jako první představitel Jamese Bonda, byl vášnivým sběratelem umění. Dílo získal v roce 2016. Výtěžek z dražby půjde zčásti i jeho nadaci Connery Foundation.

"Kupka je jedním z klíčových umělců, kteří se zasloužili o rozvoj abstrakce, jeho místo v historii moderní malby konečně uznávají i dnešní špičkoví sběratelé. Toto průkopnické rané dílo je vynikajícím příkladem umělcova neúnavného zkoumání pohybu, spirituality a barev prostřednictvím abstrakce," uvedl k obrazu Thomas Boyd-Bowman ze Sotheby's. "Možnost prezentovat toto extrémně vzácné plátno na aukci spolu se zásadními obrazy Vasilije Kandinského a Roberta Delaunaye, dalších průkopníků abstrakce, bude znamenat vzrušující srovnání," dodal.

Od roku 1993 prošlo světovými aukcemi kolem 120 Kupkových obrazů, ze stěžejních let 1911 až 1914 však pouhých deset. Většina z této desítky navíc byla v tomto období jen započata, Kupka na nich pracoval ještě po roce 1919, napsal server artplus.cz. Před první světovou válkou výtvarník stihl veřejně vystavit jen deset abstraktních pláten. Osm z nich je ve veřejných sbírkách v Praze, Paříži, Madridu a Washingtonu, jedno je ztracené a desátým byl právě nyní vydražený obraz Complexe.

František Kupka patřil k průkopníkům abstraktního malířství, podílel se na vzniku nového výtvarného směru - orfismu, jenž přibližuje malířství hudbě či poezii. Námět v jeho kompozicích ustupuje do pozadí, rozhodující je skladba barev a linie.

Středeční aukce začala krátce po sedmé hodině večer londýnského času, Kupkův obraz přišel na řadu hned jako třetí položka. Mezi draženými díly byly rovněž obrazy Edvarda Muncha, Pabla Picassa, Luciana Freuda či Gerharda Richtera. Hlavní hvězdou aukce byl však obraz Murnau s kostelem II Vasilije Kandinského z roku 1910, který nakonec našel nového majitele za 37,1 milionu liber, v přepočtu 983,7 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy