Kulturní karanténa Davida Klimeše: Výlet na románová místa a za Liškou Bystrouškou

David Klimeš David Klimeš
Aktualizováno 24. 4. 2020 15:53
Vakcínu potřebujeme nejen proti koronaviru, ale také proti nudě v karanténě. Čekání na Vánoce si krátíme otvíráním okének v adventních kalendářích. V časech všeobecné izolace nabízíme něco podobného: tipy na to, jak se zbavit pocitu uvěznění mezi čtyřmi stěnami. Třebaže hranice zůstávají zavřené, můžete se s námi každý den vypravit za kulturou do celého světa.
Upravte si svůj byt ve stylu Bauhausu.
Upravte si svůj byt ve stylu Bauhausu. | Foto: GoogleArts

2. duben 2020

Karanténa je dlouhá a tvořivé Čechy už svrbí prsty. Co si tedy třeba předělat byt do stylu Bauhausu, který oslavil sto let od svého vzniku? Nebo dáte přednost jejich šílené módě? Doma je přeci povolené nyní vše. 

A trocha klasiky. Máchův Máj je na školách vykládán jako lyrickoepická skladba o lásce, otcovraždě a lecčem jiném. Ve skutečnosti je to truchlohra o tom, co se stane, když se včas lidem nedodají roušky: Mlha po horách: "Já truchloroušky obstarám." / Noc: "Já černá roucha doručím." / Hory v kolo krajiny: "Roucha i roušky dejte nám." / Padající rosa: "A já vám slzy zapůjčím."

Kdo se chcete potrénovat během karantény v angličtině, doporučuji to nejlepší z anglicky psané literatury a britského herectví. Kapitán Picard, tedy vlastně Patrick Stewart, čte každý den jeden Shakespearův sonet. Jestli něco koronavir zažene, pak nepochybně toto.

 

Právě se děje

Další zprávy