Která jména hýbou kulturní scénou v Koreji? K-popová skupina BTS i fascinující režisér Bong Joon-ho

Hana Slívová Hana Slívová
13. 2. 2018 7:00
Olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu jsou dobrou příležitostí připomenout si, že korejská kultura nerovná se jen filmy režiséra Kim Ki-duka a hit Gangnam Style rapera Psy.
Foto: ČTK

Literatura: Ko Un, nejslavnější korejský básník, přijede do Prahy

Hostem letošního jarního Světa knihy bude nejslavnější žijící korejský básník, čtyřiaosmdesátiletý Ko Un.

Jeho texty vyšly ve více než patnácti zemích světa, v češtině to byly sbírka básní Květy okamžiku, To je a výběr básní Deset tisíc životů. Často se o něm mluví jako o potenciálním kandidátovi na Nobelovu cenu. 

Když se Ko Un narodil, byla Korea pod nadvládou Japonska, korejsky ho naučil číst a psát jeho pradědeček. S vlastní tvorbou začal pod vlivem knihy básníka Han Ha-Una, již objevil, když mu bylo dvanáct.

Než se v 80. letech oženil, prošel buddhistickým klášterem, závislostí na alkoholu i sociálním aktivismem, kvůli němuž musel několikrát do vězení. Na střední škole si dokonce nalil do ucha kyselinu, aby neslyšel hluk právě propuknuvší korejské války.

V posledních týdnech se ukázalo, že básník čelí několika obviněním ze sexuálního obtěžování. Jako první se svým zážitkem přišla korejská spisovatelka Choi Young-mi, která obžalobu publikovala loni v prosinci formou básně pojmenované Monster. Ačkoliv ho v textu přímo nezmínila, souvislost byla jasná.

 

Právě se děje

Další zprávy