Která jména hýbou kulturní scénou v Koreji? K-popová skupina BTS i fascinující režisér Bong Joon-ho

Hana Slívová Hana Slívová
13. 2. 2018 7:00
Olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu jsou dobrou příležitostí připomenout si, že korejská kultura nerovná se jen filmy režiséra Kim Ki-duka a hit Gangnam Style rapera Psy.
Bong Joon-ho.
Bong Joon-ho. | Foto: Anna Vedralová

Film: Podivně fascinující režisér Bong Joon-ho

Z projekcí filmů tuzemských kin i festivalů, ale také z novinových titulků budou čeští diváci znát kontroverzní jihokorejské autory Pak Chan-wooka nebo Kim Ki-duka.

Karolína Kyselová z pořadatelského týmu festivalu Filmasia ale pozornosti doporučuje tvorbu Bong Joon-hoa. "Pokud bychom chtěli vyzdvihnout dominantní prvek korejského populárního filmu, je to nespoutané kombinování žánrů, které může na západního diváka působit podivně. Taková je i filmografie Bong Joon-hoa, je divně fascinující v tom nejlepším slova smyslu," říká.

Režisér přijel před čtyřmi lety na karlovarský festival, přehlídku svých titulů ale uvedl také na Filmasii v roce 2011. Její součástí byl i snímek Mutant z roku 2006, jeden z nejvýdělečnějších v korejské historii. O pár let později Bong Joon-ho v barrandovských ateliérech v Praze natočil svůj hollywoodský debut Snowpiercer.

Posledním počinem tohoto režiséra je sociální kritika v podobě příběhu o holčičce a jejím šestitunovém vepři se jménem Okja, který produkoval Netflix.

 

Právě se děje

Další zprávy