Která jména hýbou kulturní scénou v Koreji? K-popová skupina BTS i fascinující režisér Bong Joon-ho

Hana Slívová Hana Slívová
13. 2. 2018 7:00
Olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu jsou dobrou příležitostí připomenout si, že korejská kultura nerovná se jen filmy režiséra Kim Ki-duka a hit Gangnam Style rapera Psy.
Video: YouTube / ibighit

K-pop: Psy, BTS, Exo a další pestrobarevné skupiny

Pravděpodobně nejslavnější postavou korejské hudební scény je pro posluchače v České republice čtyřicetiletý raper Park Jae-sang alias Psy, jenž se před šesti lety proslavil hitem Gangnam Style. Klip k písni o luxusní soulské čtvrti Gangnam trhal veškeré myslitelné rekordy, jako první video v historii ho vidělo víc než miliarda lidí.

Psy je zástupce žánru, jemuž se celosvětově říká Korean pop neboli K-pop. Jedná se o kombinaci "naleštěného", často přepjatého popu s odkazy na americký hip hop, R’n’B, ale také na asijskou hudbu. Jeho důležitou součástí jsou specifické klipy, kostýmy i make-up interpretů, které hrají těmi nejzvláštnějšími odstíny všech barev.

Korejští teenageři ale volí jiné interprety, než je Psy, například boyband Bangtan Boys neboli BTS. Jeho členům je od dvaceti do šestadvaceti let a loni se skupina stala první k-popovou formací, která vystoupila na ceremonii během American Music Awards.

K-pop by měl proniknout i na zakončovací ceremoniál olympijských her, počítá se s vystoupením devítičlenného boybandu Exo a také zpěvačky a raperky, která si říká CL. Jeden člen Exo - herec a zpěvák Byun Baek-hyun alias Baekhyun - se už na olympiádě představil, spolu s pětadvaceti dětmi zpíval korejskou hymnu.

Během zahajovacího ceremoniálu zaujala i coververze hitu Johna Lennona Imagine, již zazpívala stylově lehce nesourodá čtveřice zpěváků: Ha Hyun-woo z rockové skupiny Guckkasten, Ahn Ji-young z dívčího K-popového dua  Bolbbalgan4, sólová pěvkyně Lee Eun-mi a také Jeon In-Kwon, člen dalšího K-popového uskupení Deulgukhwa. To ovšem svou kariéru začalo už v 80. letech.

 

Právě se děje

Další zprávy