Kritici v předoscarové anketě ocenili film bratří Coenů

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 1. 2014 12:49
Nejlepším filmem roku 2013 je podle amerických kritiků Inside Llewyn Davis.
Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis).
Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis). | Foto: Aktuálně.cz

New York - Nejlepším filmem loňského roku je podle názoru americké Národní společnosti filmových kritiků (NSFC) hudební drama Inside Llewyn Davis bratrů Joela a Ethana Coenových. Kritici o tom rozhodli při svém sobotním hlasování, jehož výsledky zveřejnili na internetových stránkách. V dalších kategoriích bodovaly například snímky Jasmíniny slzy, Život Adele či Před půlnocí.

O vítězích letos hlasovalo 56 vybraných členů NSFC. Film Inside Llewyn Davis získal kromě ocenění za nejlepší film i cenu za režii, kameru a za hlavní herecký výkon pro Oscara Isaaca. V českých kinech bude mít premiéru až 20. února.

Cenu za scénář kritici přiřkli filmu Před půlnocí Richarda Linklatera, nejlepším zahraničním snímkem se stal Život Adele, vítěz festivalu v Cannes. V hereckých kategoriích bodovali Cate Blachetová za hlavní roli v posledním filmu Woodyho Allena Jasmíniny slzy, Jennifer Lawrenceová za vedlejší part ve snímku Špinavý trik a James Franco za vedlejší roli v thrilleru Spring Breakers.

Ceny amerických kritiků jsou jedním z ukazatelů, které pomáhají odhadnout favority před blížícím se udílením Zlatých glóbů (12. ledna) a Oscarů 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy