Kritici ocenili na festivalu v Karlových Varech začínající režiséry. Uspěl film o životě autistů

ČTK ČTK
8. 7. 2017 16:53
Mezinárodní federace filmových kritiků udělila na festivalu v Karlových Varech cenu filmu Drobné si nechte. V něm režisérka Rachel Israelová ukazuje život lidí s autistickou poruchou. Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří zase ocenila rumunský film Marita o rodině, ve které rozvod rodičů není překážkou ke společnému setkání.
Snímek Drobné si nechte.
Snímek Drobné si nechte. | Foto: Tiskové oddělení MFF Karlovy Vary

Karlovy Vary - Kritici a provozovatelé kin ocenili v sobotu na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary začínající režiséry za jejich celovečerní hrané debuty.

Cenu Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI získal americký film Drobné si nechte. Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří FEDEORA ocenila rumunský film Marita režiséra Cristi Iftimeho.

V celovečerním debutu Drobné si nechte se režisérka Rachel Israelová nechala inspirovat zkušenostmi představitelů hlavních rolí ze života lidí s autistickou poruchou. Podle poroty jde ale o jeden z nejhumornějších scénářů, s jakým se setkala.

Celovečerní debut Marita zaujal evropské kritiky zase zobrazením rodiny, která si i přes rozvod rodičů dokáže po letech užít a oslavit společné setkání, které jim dodá nový elán do života.

FEDEORA udělila i jednu zvláštní cenu, a to filmu Modré ticho režiséra Bülenta Öztürka, který vznikl v turecko-belgické koprodukci.

Ekumenická porota ocenila izraelsko-německý snímek Cukrář režiséra Ofira Raula Graizera. Porota u něj ocenila, jak zprostředkovává pohled na nejdůležitější z lidských hodnot, která dokáže překonat všechny předsudky, a to lásku.

Porota provozovatelů kina Europa Cinemas Label ocenila celovečerní hraný debut Alena Drljeviče Chlapi nepláčou, který byl natočen v koprodukci Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Chorvatska a Německa.

Snímek o setkání skupiny bývalých bojovníků z balkánských válek v opuštěném hotelu zaujal mimo jiné tím, že aniž by sám soudil, zobrazuje různé pohledy postav, které ztvárnili vynikající herci.

 

Právě se děje

Další zprávy