Kritici: Let číslo 93 je filmem roku

Reuters, kul
12. 12. 2006 14:00
New York - Film o uneseném letadle při teroristických útocích 11. září získal hlavní cenu New York Film Critics Circle Awards.
Foto: Aktuálně.cz

Herecká cena patří Helen Mirrenové za roli Alžběty II. ve snímku Queen a Forestu Whitakerovi za ztvárnění ugandského diktátora Idi Aminiho v The Last King of Scotland.

New York Film Critics Circle Awards udělované newyorskými recenzenty patří v předoscarových týdnech k těm důležitým, stejně jako ceny jejich losangeleských kolegů, u kterých vyhrál Eastwoodův film Dopisy z Iwo Jimy. Napovídají, kdo bude favoritem při udělování zlatých sošek. Další v řadě "signálů" jsou na řadě čtvrteční nominace na Zlaté glóby.

Jack Nicholson ve filmu Skrytá identita
Jack Nicholson ve filmu Skrytá identita | Foto: Warner Bros

Newyorští kritici za nejlepšího režiséra označili Martina Scorseseho, který je zaujal kriminálním thrillerem Skrytá identita. Cenu pro herečku ve vedlejší roli získala Jennifer Hudsonová (muzikál Dreamgirls), vítězem v mužské kategorii se stal Jackie Earl Haley (Little Children). Nejlepším scénáristou je Peter Morgan, jenž v Queen zachytil smrt princezny Diany a následnou krizi v britské královské rodině.

Mezi animovanými filmy se recenzentům líbil tučňákovský Happy Feet. Ze zahraničních zvolili francouzský L´Armée des ombres, který měl sice premiéru už v roce 1969, ale do USA se dostal až letos.

 

Právě se děje

Další zprávy