Kreativní potěcha pro oko? To je Musica Florea

Red
10. 8. 2012 13:02
Na MHF v Krumlově vystoupí originální a kreativní soubor Musica Florea
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Hra na originální nástroje, která je zároveň potěchou pro oko - to je Musica Florea, český počin, který se předvede na festivalu v Českém Krumlově. Oživování zapomenutých interpretačních stylů je přesně to, na čem tento soubor staví, a hlavně taky to, co mu perfektně jde!

V roce 1992 soubor založil dirigent a violoncellista Marek Štryncl. Oprášil zapomenuté styly interpretace, které jsou jak základem Musicy, tak i samotnou zárukou jejího renomé. Dámy v dlouhých dobových šatech s vějíři v ruce, pánové s těžkými parukami na hlavách, ve světlých zdobených kostýmech - to je jedna z možností, jak na sebe dokáže Musica Florea upoutat pozornost.

Oprašují zapomenuté skladby

Repertoár mnohačlenného souboru zahrnuje několik stylů, ale téměř vždy se jedná o oživení autorů, kteří upadli v zapomnění, a to převážně z období českého baroka nebo klasicismu. Kromě komorní hudby hrají i světské či duchovní vokálně-instrumentální skladby, ale i skladby symfonické, operní nebo oratorní. Doba? Od baroka až po 20. století.

Foto: Aktuálně.cz

Kvalita souboru se vyznačuje i plejádou osobností vážné hudby, která s Musicou Floreou vystupovala. Spolupracovala s nimi totiž například Magdalena Kožená, Phillipe Jaroussky, Nancy Argenta, Veronique Gen nebo Paul Badura. A na kvalitu samozřejmě ukazuje i řada ocenění, která soubor po světě posbíral.

Bezpočet ocenění

Musica Florea si odnesla prestižní ocenění od francouzského časopisu Diapason, cenu Zlatá Harmonie za nahrávku Zelenkova díla Missa Sanctissimae Trinitatis, cenu za nejlepší domácí nahrávku roku za Bachovy árie s Magdalenou Koženou nebo v roce 2003 Cannes Classical Award MIDEM za nahrávku korunovační opery Sub olea pacis et palma virtutis J. D. Zelenky. A konečně v roce 2009 dostal soubor diplom za nejlepší interpretaci děl J. S. Bacha na festivalu v chorvatském Varaždinu.

Musica Florea by byla poloviční, kdyby ji nevedl dirigent, violoncellista, sbormistr a skladatel Marek Štryncl. Koncertním mistrem Severočeské filharmonie se stal už za svch studií na konzervatoři, absolvoval pražskou AMU v oboru dirigování a studoval i barokní violoncello v Drážďanech.

Štryncl je zároveň i iniciátorem unikátního projektu Florea Theatrum, což je převozné barokní divadlo. Kromě dirigování i komponuje a nebojí se pouštět do experimentálních projektů. Spolupracoval tak například se zpěvačkou Ivou Bittovou nebo provedl romantickou symfonickou hudbu na dobové nástroje.

Musica Florea zahraje v Krumlově v pátek 10. srpna od půl osmé v Maškarním sále.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy