Kraj přispěl knihovnám sedmi miliony

čtk, kiz
23. 11. 2005 20:00
Havlíčkův Brod - Kraj Vysočina letos ve dvou grantových programech podpořil modernizaci neprofesionálních knihoven téměř sedmi miliony korun. Na jejich vybavení či nákup nových knih pamatují i obce.
Jak by mohly knihovny vypadat v budoucnosti
Jak by mohly knihovny vypadat v budoucnosti | Foto: Profimédia

V řadě míst jsou knihovny komunitním a informačním centrem s veřejně přístupným internetem. Zásluhu na tom má zejména 587 dobrovolných knihovníků. Představitelé nejlepších 16 knihoven dnes převzali ocenění na Malé knihovnické slavnosti v krajské knihovně.

Nejvyšší mety letos ale dosáhla Místní knihovna v Havlíčkově Borové na Havlíčkobrodsku. Stala se Knihovnou roku Česka. K nejdéle sloužícím knihovníkům na Vysočině patří Jan Budín z Kamenné na Jihlavsku. Knihovna tam vznikla spolu s českou školou v roce 1925. Když obec v roce 1939 obsadili Němci a školu zavřeli, ukryl Budín českou knihovnu na půdu za falešný krov. Po válce její činnost obnovil. Pokrok se v ní nezastavil ani dnes, k dispozici je tam počítač s napojením na internet a v místní kabelové televizi běží upoutávky s přehledem nových knižních titulů.
Místní knihovna ve Zhořci na Pelhřimovsku se letos přestěhovala do nových prostor v nástavbě hasičské zbrojnice a obecního úřadu. Knihovník Jan Kokeš ji stěhoval od roku 1974 již potřetí. Letos se mu podařilo získat peníze na její vybavení v rámci grantu kraje Líbí se nám v knihovně.

 

Právě se děje

Další zprávy