Konec dobrovolného vstupného. Slavné muzeum v New Yorku začne od turistů vybírat 25 dolarů

Reuters Kultura Reuters, Kultura
6. 1. 2018 8:57
Metropolitní muzeum umění v New Yorku, které vedle pařížského Louvru nebo Guggenheimova muzea patří k nejvyhledávanějším na světě, začne vybírat vstupné od všech návštěvníků, kteří nepochází ze státu New York. Američanům z ostatních států či turistům instituce dosud pouze doporučovala, aby vstupné uhradili dobrovolně.
Turisté za vstup do Metropolitního muzea umění od 1. března zaplatí 25. dolarů.
Turisté za vstup do Metropolitního muzea umění od 1. března zaplatí 25. dolarů. | Foto: Wikimedia Commons, Kai Pilger

Metropolitní muzeum umění v New Yorku začne nově vybírat vstupné od všech návštěvníků, kteří nepochází ze státu New York. 

Ke změně dochází ve chvíli, kdy roste počet návštěvníků, kteří dobrovolné vstupné v doporučené výši neplatí. Muzeum momentálně nabádá, aby dospělí platili 25 dolarů, což je v přepočtu asi 530 korun, senioři 17 dolarů a studenti 12 dolarů.

Od 1. března se tyto částky stanou povinné pro všechny, kdo nežijí ve státě New York. Oddělené fronty pro Newyorčany a ostatní muzeum zřídit neplánuje, občané státu New York se však budou muset prokázat identifikací.

Kdo vstupné zaplatí, bude moci Metropolitní muzeum umění navštívit v následujících třech dnech, uvedl prezident instituce Daniel Weiss.

"V roce 2004 ještě 63 procent návštěvníků platilo dobrovolné vstupné v plné doporučené výši," vysvětlil Weiss. "Vloni už to bylo jen 17 procent. Tento postup tedy zjevně přestává fungovat," dodal.

Newyorčané budou moci za vstup i nadále platit pouze jeden cent, stejně jako studenti ze sousedících států Connecticut a New Jersey a děti mladší dvanácti let.

Nové opatření se dotkne zhruba 31 procent ze 7 milionů lidí, kteří muzeum každoročně navštěvují, upřesnil Weiss. Ten doufá, že příjmy muzea po změně narostou o 5 až 11 milionů dolarů a pomohou tak pokrýt celoroční rozpočet instituce, jenž činí okolo 305 milionů dolarů (v přepočtu 6,4 miliardy korun).

Příjmy ze vstupného nyní pokryjí zhruba 14 procent rozpočtu, po zavedení povinného vstupného by mělo jít až o 17 procent.

Deník New York Times napsal, že Metropolitní muzeum umění se poslední roky ocitlo v tíživé ekonomické situaci. O pozornost publika se přetahuje s Muzeem moderního umění známým pod zkratkou MoMA, které nyní prochází rekonstrukcí, i Whitneyho muzeem amerického umění, které nedávno zprovoznilo novou galerijní budovu. Všechny tři instituce oslovují tutéž skupinu soukromých mecenášů.

Metropolitní muzeum umění, které působí na třech adresách v New Yorku, vystavuje tisíce předmětů od starověkého egyptského umění přes renesanční malby až po současnou tvorbu.

Svou hlavní budovu poblíž Central Parku si muzeum pronajímá od města již od roku 1878, ovšem pod podmínkou, že vstup bude většinu dnů v týdnu zdarma. Současný model doporučeného vstupné platí od začátku 70. let minulého století.

Město přispívá částkou 26 milionů dolarů

Vedení města New York s přechodem na povinné vstupné souhlasí. Město nyní do rozpočtu muzea přispívá částkou 26 milionů dolarů, ta by se ale v budoucnu mohla snížit až o 3 miliony dolarů. Přitom již nyní Metropolitní muzeum platí 15 milionů dolarů ročně za vytápění a osvětlení. Zhruba 50 milionů dolarů instituce každoročně vydá na akvizice nových děl, přestože většinu jich získává darem po dohodě s umělci či galeristy.

New York Times uvedly, že Metropolitnímu muzeu umění před dvěma roky hrozil deficit až 40 milionů dolarů, nyní operuje s desetimilionovým schodkem. Daniel Weiss, který v čele muzea stojí od roku 2015, chce vyrovnaného rozpočtu dosáhnout v roce 2020.

Nad novým opatřením prý přemýšlel, včetně možnosti, že by se vstupné platilo jen za mimořádné výstavy. To by ale muzeum dlouhodobě mohlo vést k tomu, aby pořádalo výstavy komerčně atraktivních umělců.

Nové opatření Weiss obhajuje mimo jiné tím, že Metropolitní muzeum umění je jednou z mála světových institucí srovnatelné velikosti, jehož financování buď nezajišťuje stát, jako je to v případě skupiny muzeí Smithsonian ve Washingtonu nebo u pařížského Louvru, ani nevybírá vstupné, jako to dělá Muzeum moderního umění na newyorském Manhattanu nebo Guggenheimovo muzeum.

Vstup do obou těchto institucí stojí 25 dolarů - stejně, jako to nově bude u Metropolitního muzea.

 

Právě se děje

Další zprávy