Komise doporučila tři kandidáty na ředitele Národní galerie, mezi nimi i Fajta

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 8. 2020 14:04
Výběrová komise doporučila ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) tři kandidáty na post generálního ředitele Národní galerie Praha. První v pořadí je současný šéf ostravské galerie moderního umění Plato Marek Pokorný, druhá Alicja Knastová z Polska a třetí kunsthistorik Jiří Fajt. Ten už na této pozici pět let působil, loni ho odvolal předchozí ministr kultury Antonín Staněk (rovněž ČSSD).
Veletržní palác je jedním ze sídel Národní galerie Praha.
Veletržní palác je jedním ze sídel Národní galerie Praha. | Foto: Filip Jandourek

Všichni tři kandidáti budou osloveni, aby v srpnu prošli manažersko-psychologickým testem. Materiály, které představili výběrové komisi, mezitím budou zaslány několika zahraničním expertům z vídeňské Albertiny, pařížského Centre Pompidou či Metropolitního muzea v New Yorku. Experti pošlou svá doporučení a ministr pak na základě podkladů vybere vítěze. Nová ředitelka či ředitel by se mohl ujmout funkce na podzim.

Ministerstvo kultury vyhlásilo konkurz v polovině dubna. Bylo to přesně rok po odvolání Jiřího Fajta. Ministr Staněk tehdy stejně jako Fajta zbavil funkce i ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Oba je odvolal s odkazem na údajná hospodářská pochybení. Policie však obě trestní oznámení nakonec odložila a Česká republika se Fajtovi za odvolání z funkce ředitele Národní galerie omluvila.

Staňkovo počínání vyvolalo protesty části kulturní obce a stálo na počátku úvah o jeho odchodu z funkce. Staněk podal demisi loni v květnu, prezident Miloš Zeman ji ale odmítl přijmout a s odvoláním otálel. Na žádost premiéra Andreje Babiše pak Staňka odvolal až koncem července. Na konci srpna prezident jmenoval ministrem Lubomíra Zaorálka. Spor o výměnu ministra kultury trval tři a půl měsíce a sociální demokracie kvůli němu hrozila odchodem z vlády.

Těsně předtím, než z ministerstva odešel, Staněk vypsal výběrové řízení na Fajtova nástupce. Ministr Zaorálek ho po svém nástupu na ministerstvo zrušil a z vedení Národní galerie odvolal dočasně pověřeného ekonoma Ivana Morávka. Místo něj řízení instituce svěřil Anne-Marii Nedomě, manželce ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy.

Zájemci o post ředitele Národní galerie mohli zasílat přihlášky do nového výběrového řízení do poloviny června. První kolo spočívalo ve formální kontrole přihlášek a všech náležitostí. V pondělí zasedla výběrová komise, před kterou se prezentovalo deset uchazečů. Bylo mezi nimi devět jednotlivců a jeden kolektiv. Komise je zhodnotila body a ministrovi doporučila tři. Komise měla 14 členů, předsedal jí architekt Josef Pleskot.

Národní galerie Praha je institucí s více než dvousetletou tradicí. Shromažďuje, eviduje, studuje, vystavuje, publikuje a zprostředkovává díla ze všech výtvarných oborů od antiky po současnost. V hlavním městě má šest budov se stálými expozicemi nebo výstavami, které pořádá také ve Valdštejnské jízdárně patřící Senátu. Galerie spravuje nejrozsáhlejší sbírku výtvarných děl v Česku.

Obvinili mě za bílého dne, poškození mého jména bylo silné. Omluvu od Staňka neočekávám, doufám, že zmizí v propadlišti dějin, říká Jiří Fajt. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy