Fotbaloví hrdinové dostanou komiks. Chce zdůraznit hlavně jejich morální sílu

3. 8. 2017 7:30
V listopadu vyjde komiksová kniha Hrdinové, v níž Ondřej Fuzcik Horák spolu s ilustrátorem Vojtěchem Šedou převyprávěl příběhy legend fotbalové historie. V příbězích Fratiška Pláničky, Pepiho Bicana, Antonína Panenky, Pavla Nedvěda či Petra Čecha chce vypíchnout především jejich morální sílu.
Josef Masopust.
Josef Masopust. | Foto: Vojtěch Šeda

Ve dvěstěpadesátistránkovém komiksu Hrdinové, který dal dohromady držitel Magnesie Litera za knihu Proč obrazy nepotřebují názvy Ondřej Fuzcik Horák a kreslíř Vojtěch Šeda, najdou čtenáři jedenáct komiksových osudů významých fotbalistů hráčů a další příběhy o třiceti vybraných výrazných hráčích.

Popsaný tu bude osud Johna Maddena, který v podstatě přivedl fotbal na území Čech, Karla Peška zvaného Káďa, jenž reprezentoval Československo ve fotbale i v ledním hokeji, Františka Pláničky, slavného brankáře, který fotbalu obětoval maximum, nebo krále kanonýrů Pepiho Bicana, jenž upřednostňoval lásku k vlasti. 

John Madden
John Madden | Foto: Vojtěch Šeda

Nezapomnělo se ani na "týmového hráče" a držitele Zlatého míče Josefa Masopusta, Andreje Kvašňáka, člověka a hráče, který řešil vše rozumně i s humorem, zarputilého brankáře Ivo Viktora, vynalézavého Antonína Panenku, osudem zkoušeného Jana Bergera, dříče Pavla Nedvěda a brankářskou hvězdu Petra Čecha, jenž se dokázal vrátit po vážném zranění.

"Chtěl jsem udělat knížku o fotbale, která tu ještě nebyla. Knihu o našich fotbalových hrdinech, o vyjímečných postavách české kopané. Knížku nejen pro fandy. Chci ukázat fotbal jako součást našeho života a naší historie, protože přesně tak ho mám rád," říká autor textu Ondřej Horák, jenž také natočil dokument o fotbale a umělcích Umění v ofsajdu.

 

Právě se děje

Další zprávy