Kočky, kozy, ptactvo a špatné efekty. Festival otrlého diváka na to půjde letos přes zvířata

Kultura Kultura
26. 2. 2018 9:17
Dravé ptactvo trhající bránice, mimozemské kočky bojující s hleny, velké kozy hájící spravedlnost, mrtvoly chytající bronz a další výjevy ze zákoutí planety Země ovládnou čtrnáctý ročník Festivalu otrlého diváka. Návštěvníky pražského kina Aero letos čeká od 27. února do 4. března 17 snímků, hlavním tématem jsou zvířata. Diskutovat se bude také o pirátském dabingu v 80. a 90. letech.
Ptákodemie: Děs a hrůza. Při vstupu do sálu na projekci filmu dostanou návštěvníci ochranu proti ptačím atakům.
Ptákodemie: Děs a hrůza. Při vstupu do sálu na projekci filmu dostanou návštěvníci ochranu proti ptačím atakům. | Foto: Severin Films

Vedle neprobádaného vesmíru a temnoty lidských srdcí představují zvířata podle dramaturga Festivalu otrlého diváka Jiřího Flígla jeden z nejčastějších motivů hororů. "Festival si ale neklade za cíl publikum za každou cenu děsit, znechucovat či psychicky deptat. Naopak, snažíme se skrz nezvedené výtvory z okrajů kinematografie divákům otevírat obzory," vysvětluje.

Mezi vrcholy letošního ročníku patří podle pořadatelů film Ptákodemie: Děs a hrůza, který mnozí označují jako jeden z nejzábavnějších nejhorších filmů všech dob s naprosto neskutečně špatnými efekty. Při vstupu do sálu dostanou návštěvníci prostředky na ochranu proti ptačím atakům a vstřebané zážitky jim po projekci pomůže strávit ekologicky uvědomělý raut.

Dojde také na ikonu akčního filmu v pokřivené adaptaci románu Stephena Kinga Běžící muž. "Klasiku s Arnoldem Schwarzeneggerem Běžící muž proměníme v živě komentovanou zábavnou show, při které krev a Cadre Cola potečou proudem," říká dramaturg Antonín Tesař. 

Se živým mnohohlasným dabingem pak diváci uvidí snímek Válka podle Tromy. "Ostatní režiséři svými opusy upozorňují na hrůzy války, Lloyd Kaufman se soustředí spíše na přehlídku rozšmelcovaných mrtvol, zastřelených civilistů a  chrochtajících fanatických záporáků. Tenhle rozjuchaný válečný masomlejn uvádíme s vícehlasým živým dabingem přímo do sálu. Militantního ducha celé akce můžete podpořit také tím, že přijdete na projekci v maskáčích," říká dramaturg Jiří Flígl.

Dvouhlasý simultánní překlad si budou moci vychutnat i návštěvníci filmu Velké kozy na Havaji. "Díky castingu krásek z Playboye i Penthousu a jejich častému obnažování, ale také absurdně jednorozměrným postavám a třeskutě schematickým dialogům můžeme Velké kozy na Havaji popsat jako ultra naivní akční thriller odehrávající se ve světě porna," přibližuje dramaturg Petr Šaroch.

O pirátském dabingu osmdesátých a začátku devadesátých let v Československu budou dramaturgové diskutovat s amatérským filmařem Lukášem Bulavou a sběratelem videokazet Petrem Svobodou.

Oba stojí za dokumentem Králové videa, který tuto dobu reflektuje. "Promítneme i řadu vybraných autentických ukázek dobových rychlodabingů, které jsou často zábavnější než samotné překládané filmy, dodává dramaturg Antonín Tesař.

Po pražské přehlídce se uksuteční Ozvěny otrlého diváka. V brněnském Univerzitním kině Scala budou k vidění 9. března, v  královéhradeckém Biu Central 13. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy