Klavírní virtuos Ivan Klánský dostal od ministra kultury Cenu Antonína Dvořáka

ČTK ČTK
18. 9. 2017 8:00
Odborník na skladby Chopina, Bacha, Beethovena, Smetany, Dvořáka či Janáčka - klavírista Ivan Klánský - dnes od ministra kultury Daniela Hermana dostává Cenu Antonína Dvořáka. Večer vystoupí v pražském Rudolfinu na festivalu Dvořákova Praha. Klánský je vyhledávaným komorním hráčem, vyučuje také na pražské HAMU. Od roku 1991 je profesorem Vysoké hudební školy ve švýcarském Luzernu.
Ivan Klánský. | Video: YouTube / Editio ONTA

Klavírní virtuos Ivan Klánský dnes z rukou ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a mecenáše Karla Komárka převezme letošní Cenu Antonína Dvořáka.

Mezinárodně respektovaný interpret Chopina, Bacha, Beethovena, Smetany, Dvořáka či Janáčka pak večer vystoupí v pražském Rudolfinu na festivalu Dvořákova Praha. Pro svůj koncert zvolil díla dvou svých nejoblíbenějších autorů Ludwiga van Beethovena a Fryderyka Chopina.

Cenu získal i dirigent Jiří Bělohlávek

Laureáty vybírá rada v rámci festivalu Dvořákova Praha. V předchozích ročnících cenu dostali Yo-Yo Ma, Jiří Bělohlávek, Josef Suk, Ivan Moravec, Jiří Kout, Ludmila Dvořáková, Jiří Kylián a Richard Novák.

Tradiční křišťálové violoncello z dílny sklárny Moser každoročně putuje k osobnostem, které se významně zasloužily o popularizaci vážné hudby v Česku i v zahraničí.

Klánský vystudoval pražskou konzervatoř u Valentiny Kameníkové a HAMU u Františka Raucha. Už jako mladý hudebník vítězil v mezinárodních soutěžích.

Je vyhledávaným komorním hráčem, vyučuje také na HAMU. Od roku 1991 je profesorem Vysoké hudební školy ve švýcarském Luzernu.

 

Právě se děje

Další zprávy