Zemřela Blanka Kulínská. Někdejší šéfce Bambini di Praga bylo 87 let

ČTK ČTK
30. 6. 2022 10:43
Ve věku 87 let tuto středu v Praze zemřela sbormistryně, hudební pedagožka a skladatelka Blanka Kulínská. Její život byl spjat s Českým a Československým rozhlasem, a zejména s pěveckým sborem Bambini di Praga. Jeho sbormistryní byla v letech 1973 až 2011.
Blanka Kulínská (na snímku z roku 2007) byla spjata s pěveckým sborem Bambini di Praga.
Blanka Kulínská (na snímku z roku 2007) byla spjata s pěveckým sborem Bambini di Praga. | Foto: ČTK

Natočila desítky rozhlasových snímků i nahrávek na kompaktních discích. Byla výrazným dramaturgem, absolvovala stovky koncertů a vystoupení po celém světě. O úmrtí za pozůstalé informovala Stanislava Střelcová. "Podobu posledního rozloučení v současné době řeší," uvedla.

Kulínská se narodila 11. ledna 1935. Jako devítiletá nastoupila do Kühnova dětského sboru a rok nato do nově založeného Dětského pěveckého sboru Československého rozhlasu, jehož sbormistrem se stal pedagog a přední teoretik v oboru dětského zpěvu Bohumil Kulínský starší.

V letech 1950 až 1954 studovala na Pedagogickém gymnáziu pro vzdělání učitelů národních škol. Kulínský, za něhož se provdala, jí svěřil vedení přípravného oddělení Dětského pěveckého sboru Československého rozhlasu. Soukromě studovala zpěv u Emmy Matouškové a Růženy Urbáškové, hudební teorii u Zdeňka Hůly a hru na klavír u Emy Doležalové. V letech 1972 až 1977 vedla Chlapecký sbor Pražského mužského sboru FOK.

Po ukončení spolupráce s Československým rozhlasem v roce 1973 stála s manželem u zrodu úspěšného pěveckého sboru Bambini di Praga, kde působila jako sbormistryně. Po sametové revoluci se svým synem Bohumilem Kulínským mladším založila soukromou Školu sborového zpěvu při Bambini di Praga, kde učila. Bambini di Praga postupně předala synovi, sama zůstala druhou sbormistryní.

Sbor v roce 2011 ukončil činnost po téměř 40 letech existence. Poškodila ho aféra sbormistra Bohumila Kulínského mladšího, který byl roku 2004 obviněn a později odsouzen za zneužívání nezletilých členek souboru. Od chvíle, kdy se ocitl ve vazbě, po něm Blanka Kulínská opět převzala vedení ansámblu. Tomu však v důsledku poškozené pověsti ubývali členové, až ukončil existenci.

Bohumil Kulínský starší zemřel 11. dubna 1988, Bohumil Kulínský mladší byl nalezen doma mrtvý 15. září 2018.

Kulínská zkomponovala několik cyklů písní pro dětský sbor, upravila mnoho lidových písní s průvodem klavíru a hudebně zpracovala pásmo Letem světem s Bambini di Praga. V listopadu 2010 obdržela od České hudební rady prestižní Cenu za celoživotní umělecký přínos k rozvoji dětského sborového zpěvu.

 

Právě se děje

Další zprávy