Ze sexuálního obtěžování viní Dominga dalších 11 žen. Je to kampaň, tvrdí tenorista

ČTK ČTK
6. 9. 2019 15:56
Španělského operního pěvce Plácida Dominga obvinilo ze sexuálního obtěžování dalších jedenáct žen. O jeho nevhodném chování informovala agentura AP už před třemi týdny, opírala se přitom o výpovědi celkem devíti obětí. Nové případy označila Domingova mluvčí za neetickou kampaň agentury, která podle ní uvádí nepřesné informace.
Operní zpěvák Plácido Domingo, na snímku v roli dirigenta.
Operní zpěvák Plácido Domingo, na snímku v roli dirigenta. | Foto: Radovan Šubín

"Nynější kampaň agentury AP, která má očernit Plácida Dominga, je nejenom nepřesná, ale i málo etická. Tato nová tvrzení jsou plná nepřesností a stejně jako v případě prvních výpovědí jsou v mnoha směrech prostě nesprávná," uvedla Domingova mluvčí Nancy Seltzerová.

Sám Domingo označil výpovědi žen za zkreslené a dodal, že v dnešní době se jisté normy hodnotí jinak než dříve.

Z jedenácti žen, jejichž výpovědi přinesla agentura AP, uvedla své jméno jen americká sopranistka Angela Turnerová Wilsonová. Nyní osmačtyřicetiletá pěvkyně spolupracovala s Domingem před dvaceti lety ve washingtonské opeře.

Podle jejího tvrzení k ní Domingo jednou v šatně přistoupil, když seděla před zrcadlem a líčila se na představení. Sáhl jí prý do výstřihu a bolestivě jí zmáčkl prsa. Pak podle Turnerové odešel, jako by se nic nestalo, a nechal ji tam "zcela poníženou".

Ostatních deset žen vypovědělo, že se jich také dotýkal, aniž by si to přály, opakovaně je žádal o soukromé schůzky, volal jim v noci nebo se je pokoušel "náhle líbat na ústa".

V první zprávě o údajném sexuálním obtěžování devíti žen vycházela AP z výpovědí více než třiceti lidí z operního světa, z nichž většina si nepřála zveřejnit své jméno. Některé ženy uvedly, že odmítnutí Domingových návrhů negativně ovlivnilo jejich kariéru.

V reakci na srpnovou zprávu agentury AP zrušily Domingovi vystoupení orchestr ve Filadelfii a opera v San Francisku, naopak evropské scény mu představení potvrdily až do podzimu 2020. Dominga podpořila například i ředitelka renomovaného festivalu v Salcburku, kde pak Domingo 25. srpna sklidil ovace vestoje už při příchodu na jeviště.

Dominga podpořily také některé jeho kolegyně, které uvedly, že se k nim vždy choval s respektem. Některé se také podivily, proč s obviněním ženy přišly až po třiceti letech. Sám Domingo obvinění nechápe.

"Domníval jsem se, že mé chování bylo vždy vítáno a přijímáno se souhlasem," dodal. Uvedl také, že "pravidla a normy, které nyní (ve společnosti) převažují, jsou zcela odlišné od těch v minulosti".

V poslední době se objevila řada kauz, ve kterých ženy obvinily po dlouhých letech slavné muže ze sexuálního obtěžování. Přispěla k tomu takzvaná kampaň #MeToo (Já také), která se zrodila na podzim 2017 v USA a po které se podobná obvinění žen na adresu slavných mužů začala množit.

 

Právě se děje

Další zprávy