Zamilovaný Shakespeare. V Praze zazpívá slavný basbarytonista Finley

ČTK ČTK
13. 1. 2022 13:10
Ve Dvořákově síni pražského Rudolfina tuto neděli 16. ledna zazpívá kanadský basbarytonista Gerald Finley. S klavíristou Juliem Drakem představí tvorbu vídeňských skladatelů Franze Schuberta i Huga Wolfa. Také uvedou českou premiéru nejnovějšího písňového cyklu současného britského autora Marka-Anthonyho Turnage.
Na loňském snímku z londýnské Královské opery je Gerald Finley jako Leporello v inscenaci Mozartovy opery Don Giovanni.
Na loňském snímku z londýnské Královské opery je Gerald Finley jako Leporello v inscenaci Mozartovy opery Don Giovanni. | Foto: Bill Cooper

Spojnicí programu nazvaného Shakespeare in Love je obdiv k dílu Williama Shakespeara, vysvětluje Český spolek pro komorní hudbu, který akci pořádá.

Recitál připravil jedenašedesátiletý pěvec Finley s o rok starším klavíristou Drakem. Program, jenž na přelomu ledna a února pětkrát uvedou také v USA, propojují písně inspirované dramaty i sonety Williama Shakespeara. Toho střední Evropě ve druhé polovině 18. století připomnělo německé předromantické hnutí Sturm und Drang (Bouře a vzdor).

V první půlce koncertu nebudou chybět básně Johanna Wolfganga von Goetha zhudebněné Franzem Schubertem či Hugem Wolfem přetlumočené verše Eduarda Mörikeho, který byl svého času považován za nejvýznamnějšího německého lyrika po Goethovi.

Ve druhé polovině večera Finley a Drake provedou cyklus písní Without Ceremony na motivy textů Thomase Hardyho od svého vrstevníka, jedenašedesátiletého anglického skladatele Marka-Anthonyho Turnage. Premiéru měl vloni v listopadu ve Vídni.

Poslední blok programu zahrne písně Thomase Morleyho, Ericha Wolfganga Korngolda, Einojuhaniho Rautavaary, Michaela Tippetta, Madeleine Dringové a Colea Portera a opět se bude vztahovat k Shakespearovi.

Kanadský basbarytonista Finley vystupuje v předních operních domech i koncertních sálech, je považován za jednoho z nejvýznamnějších žijících pěvců. Věnuje se opernímu, koncertnímu i písňovému repertoáru, spolupracuje s uznávanými skladateli, dirigenty i orchestry.

Do konce sezony ho kromě amerického turné čekají vystoupení v Bavorské státní opeře, newyorské Metropolitní opeře a Vídeňské státní opeře nebo tamním Konzerthausu.

Gerald Finley zpívá Jaga ve Verdiho opeře Otello. Záznam z inscenace Kanadské operní společnosti. Foto: Michael Cooper | Video: Canadian Opera Company

V Praze nebude účinkovat poprvé. V říjnu 2012 na dvou koncertech České filharmonie zazpíval Pět raných písní Gustava Mahlera v instrumentaci Luciana Beria. Na post šéfdirigenta a uměleckého ředitele prvního českého orchestru se tehdy po 20 letech vracel Jiří Bělohlávek.

V rámci recitálové řady Českého spolku pro komorní hudbu se do konce 127. sezony vedle Finleyho vystoupení uskuteční ještě dva koncerty - 20. února se představí houslista Josef Špaček za doprovodu Federica Colliho, 24. dubna pak za doprovodu čínské klavíristky Wang Jü-ťa.

Těmto dvěma recitálům předcházejí akce dalších spolkových cyklů České filharmonie. Hned v pondělí 17. ledna Jan Mráček ve dvojroli sólisty a uměleckého vedoucího provede s komorním orchestrem filharmoniků dvě barokní skladby od Georga Friedricha Händela a Francesca Geminianiho, barokní formou inspirované Concerto grosso Alfreda Schnittkeho a líbeznou baletní suitu Igora Stravinského.

Ve středu 26. ledna pak díla Antonína Dvořáka a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho zahraje Talichovo kvarteto.

Původně avizovaný americký Juilliard String Quartet do Prahy nepřijede. Kvůli pandemické situaci zrušil výroční evropské turné plánované u příležitosti svého 75. výročí.

 

Právě se děje

Další zprávy