Žádné Rudolfinum. Slavný violoncellista Yo-Yo Ma v Praze zahraje na plovoucí scéně

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 8. 2021 13:43
Hvězda klasické hudby, americký violoncellista Yo-Yo Ma, na pražském festivalu Prague Sounds vystoupí pod širým nebem. Původně se koncert měl 4. září konat v Rudolfinu, po dohodě s interpretem ho pořadatelé přesunuli na plovoucí scénu na hladině Vltavy u Slovanského ostrova.
Na plovoucí scéně už vloni vystoupil houslista Daniel Hope.
Na plovoucí scéně už vloni vystoupil houslista Daniel Hope. | Foto: Daniel Vrabec

Datum ani čas se nemění. Lidé, kteří již zakoupili vstupenky do Rudolfina, obdrží nové lístky e-mailem. Za akcí Prague Sounds stojí stejný tým, který v Praze každoročně pořádá festival Struny podzimu.

Yo-Yo Ma zařadil českou metropoli na seznam 36 měst ze šesti kontinentů, kde uvede Šest suit pro sólové violoncello od Johanna Sebastiana Bacha. V minulosti je hrál například na pláži v Massachusetts, na střeše mrakodrapu v New Yorku či v americkém národním parku Acadia. Koncert na hladině Vltavy s panoramatem historické Prahy tak podle pořadatelů ideálně souzní s jeho záměrem.

"Koncert je zastávkou na cestě ke sdílení této hudby s lidmi, kteří hledají rovnováhu i útěchu v době bezprecedentních změn. Hudbu, která pomohla utvářet můj život, sdílím s nadějí, že podnítí konverzaci o kultuře coby zdroji tolik potřebného řešení," říká Yo-Yo Ma, který se Bachovým suitám věnuje bezmála 60 roků.

Protože se koncert bude konat na plovoucí scéně, uslyší ho nejen tisícovka platících diváků, ale také další lidé sledující dění z mostů, nábřeží, blízkých ostrovů či z pramiček a šlapadel na hladině řeky.

Pro ozvučení bude použita technologie, která věrně simuluje akustiku koncertního sálu, slibují pořadatelé.

Yo-Yo Ma před sedmi lety vystoupil s klavíristkou Kathryn Stottovou na galavečeru Strun podzimu ve Španělském sále Pražského hradu. V průběhu zhruba devadesátiminutového recitálu představili mimo jiné Dvořákovy Čtyři romantické kusy pro housle a klavír.

Yo-Yo Ma hraje preludium z Bachovy první suity pro sólové violoncello. | Video: Sony Classical

Festival Prague Sounds se koná od 2. do 8. září v srdci Prahy na plovoucí scéně, která stejně jako loni vyroste u Slovanského ostrova. Akci zahájí 2. září Jiří Suchý a orchestr divadla Semafor s výběrem písní převážně inspirovaných vodním živlem.

Na festival se vrátí i multiinstrumentalista a skladatel Jiří Slavík, aby 6. září se souborem Ondráš a hráčem na lidové nástroje Marianem Friedlem odvyprávěl příběh života, lásky a smíření v autorském folklorním projektu kombinujícím skladby z alba Mateřština a představení kRok za kRokem.

Jeden z nejvlivnějších jazzových klavíristů dneška Brad Mehldau a oceňovaný tenorista Ian Bostridge se 7. září představí ve společném lyrickém projektu vycházejícím mimo jiné ze Shakespearovy a Goetheho tvorby. Týden plný návratů zakončí 8. září hlas zpěvačky Lizz Wrightové.

 

Právě se děje

Další zprávy