Vždy hledal nové cesty. Ve věku 90 let zemřel skladatel Marek Kopelent

ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 3. 2023 16:33
Byl jednou z nejvýznamnějších postav českého hudebního života posledního půlstoletí, průkopníkem takzvané nové hudby a autorem několika oratorií i vokálních a instrumentálních děl. Ve věku 90 let tuto neděli ráno zemřel skladatel a klavírista Marek Kopelent.
Kopelentovy devadesátiny vloni v prosinci připomněl koncert v pražském prostoru NoD.
Kopelentovy devadesátiny vloni v prosinci připomněl koncert v pražském prostoru NoD. | Foto: ČTK

Informaci přinesl server Lidovky.cz, potvrdil ji kolega a Kopelentův zeť Miroslav Pudlák. "Zemřel dnes v pět hodin ráno po krátké nemoci," uvedl Pudlák, podle nějž tvůrce podlehl nemoci v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Poslední rozloučení se uskuteční v sobotu 18. března od 11 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v areálu kláštera premonstrátů na pražském Strahově.

Kopelent byl mimo jiné předsedou a zakladatelem sdružení skladatelů, interpretů a muzikologů Ateliér 90, neúnavným propagátorem soudobé vážné hudby a v neposlední řadě od roku 1991 profesorem skladby na pražské Akademii múzických umění. "Vždy hledal nové cesty, nikdy však neopustil tradici. Za normalizace hrál na klavír v tanečním oddělení lidové školy umění, ani tehdy se ale nevytratil z mezinárodního kontextu," napsal kritik Boris Klepal. Dodal, že Kopelent zůstal uměleckou a morální autoritou i pro mladé hudebníky, kteří s ním nikdy nepřišli do kontaktu.

Rozsáhlý rejstřík Kopelentovy tvorby zahrnuje jak skladby komorní, například Smyčcový kvartet číslo tři z roku 1963, kterým poprvé získal mezinárodní ohlas, tak mnoho kompozic vokálních, orchestrálních i smíšených. Velký úspěch mělo v roce 2001 dvojnásobné provedení prostorového oratoria Lux mirandae sanctitatis (Světlo divné svatosti), zkomponovaného u příležitosti svatořečení Anežky České.

Kopelent získal mnoho prestižních ocenění. V roce 2003 se stal prvním, kdo dostal nově zavedenou Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby. Ve Francii byl oceněn titulem Rytíř řádu umění a literatury, v Německu zase prestižní Herderovou cenou.

Audio: Marek Kopelent: Smyčcový kvartet č. 3

Smyčcový kvartet č. 3 od Marka Kopelenta v podání Novákova kvarteta z roku 1965. Foto: Nguyen Phuong Thao / Mafra / Profimedia | Video: Jan Fila
 

Právě se děje

Další zprávy