Janáčkovu filharmonii Ostrava povede šéfdirigent z Velkého divadla Sinajskij

ČTK ČTK
28. 4. 2020 16:17
Janáčkovu filharmonii Ostrava povede Vasilij Sinajskij. Bývalý šéfdirigent a hudební ředitel Velkého divadla v Moskvě vystřídal německého dirigenta Heika Mathiase Förstera, kterému loni skončila smlouva.
Sinajskij byl v letech 2010 až 2013 hudebním ředitelem Velkého divadla v Moskvě.
Sinajskij byl v letech 2010 až 2013 hudebním ředitelem Velkého divadla v Moskvě. | Foto: Marco Borggreve

Třiasedmdesátiletý Sinajskij se narodil v ruském městě Inta. "Nabídku jsem přijal s potěšením, neboť jsem doposud při práci s ostravským orchestrem zažil jen ty nejpozitivnější okamžiky," říká.

Vasilij Sinajskij.
Vasilij Sinajskij. | Foto: Marco Borggreve

Poprvé s filharmoniky vystoupil v prosinci 2018, poté znovu na zahajovacím koncertě právě končící sezony. "Proto se velmi těším na posílení své vazby s filharmonií, publikem i městem Ostravou," dodává.

Sinajskij byl v letech 2010 až 2013 šéfdirigentem a hudebním ředitelem Velkého divadla v Moskvě. Předtím, mezi roky 1996 a 2012, zastával pozici hlavního hostujícího dirigenta v BBC Philharmonic Orchestra, kde je dnes emeritním dirigentem, stejně jako v Symfonickém orchestru v Malmö. Kromě toho řídil symfonické orchestry v Londýně, Vídni, Berlíně, Houstonu, Sao Paulu, Soulu či Petrohradu.

V první ostravské sezoně publiku představí své interpretace Stravinského Svěcení jara, Verdiho Requiem nebo Šostakovičovy Symfonie č. 10. Ujme se i Novoročního koncertu s valčíky a polkami Johanna Strausse mladšího.

Hlavním hostujícím dirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava pak bude Petr Popelka. Od září má zastávat i funkci šéfdirigenta u Norského rozhlasového orchestru. "Tato vycházející česká dirigentská hvězda pravidelně spolupracuje také s Dánským národním symfonickým orchestrem, s orchestrem Norské opery v Oslu, hostuje také v Maďarské státní opeře v Budapešti či drážďanské Semperoper," vyjmenovává mluvčí orchestru.

Podle ní Popelka s ostravskými filharmoniky nastuduje díla Rachmaninova, Beethovena či Sukovu symfonickou báseň Zrání, která se pro svoji technickou náročnost nehraje příliš často.

Rezidenčním sólistou v nové sezoně bude klavírista Lukáš Vondráček. Vítěz prestižní soutěže královny Alžběty v Bruselu se v této pozici představí třikrát. Poprvé na zahajovacím koncertu 10. září 2020 v Domě kultury města Ostravy, kdy uvede Dvořákův Koncert pro klavír a orchestr. Program jeho dalších vystoupení zahrnuje mimo jiné Brahmsův Druhý klavírní koncert, který někteří současní odborníci považují za nejlepší koncert všech dob.

Vedení ostravské filharmonie věří, že v září už se podaří koncerty uskutečnit. "Chtěli bychom posluchače ujistit, že na ně v této nelehké době myslíme a přejeme si, aby zůstali všichni zdraví," říká ředitel orchestru Jan Žemla.

"Přestože nevíme, kudy a jak se bude kultura v Česku s ohledem na pandemii koronaviru v dalších měsících ubírat, jedno víme jistě. Hudba, která spojuje a pomáhá, tu byla, je a bude i v těžkých dobách. Proto věříme, že se již brzy budeme opět setkávat na našich koncertech," dodává Žemla.

 

Právě se děje

Další zprávy