Výmarská opora a kivi z Nového Zélandu. V Rudolfinu zazpívají Goerne a Pati

ČTK ČTK
9. 1. 2023 15:00
Na třech koncertech v pražském Rudolfinu tento týden zazpívá basbarytonista Matthias Goerne, koncem ledna zde bude debutovat tenorista Pene Pati. Německého pěvce doprovodí Česká filharmonie pod taktovkou Rakušana Manfreda Honecka. Novozélandský tenorista se samojskými kořeny Pati zapěje za doprovodu PKF – Prague Philharmonia vedené Lukaszem Borowiczem z Polska.
Tenorista Pene Pati do Prahy přiletí z Nového Zélandu.
Tenorista Pene Pati do Prahy přiletí z Nového Zélandu. | Foto: Simon Fowler

Pětapadesátiletý výmarský rodák Goerne s prvním českým orchestrem vystupuje od této středy 11. do pátku 13. ledna. Přijíždí s áriemi z oper Tristan a Isolda, Bludný Holanďan a Valkýra Richarda Wagnera. Vedle nich Česká filharmonie poprvé zahraje Čtvrtou symfonii zřídka uváděného rakouského autora Franze Schmidta.

Goerne je častým hostem proslulých přehlídek i koncertních síní. Od operního debutu na Salcburském festivalu roku 1997 v roli Papagena účinkoval na hlavních světových scénách včetně londýnské Královské opery Covent Garden, Vídeňské státní opery či Metropolitní opery v New Yorku.

S Českou filharmonií se prvně setkal roku 2001. Za řízení Vladimíra Aškenazyho zpíval Pět písní na slova Friedricha Rückerta od Gustava Mahlera. Od té doby v české metropoli vystoupil vícekrát. Například posluchači Pražského jara ho mohli zažít v roce 2002, kdy zpíval Schubertův cyklus Spanilá mlynářka. Osm let nato přednesl Mahlerovy Písně mrtvých dětí se Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu pod taktovkou Herberta Blomstedta. Zatím naposledy se roku 2018 na Pražském jaru účastnil koncertního provedení opery Modrovousův hrad Bély Bartóka pod taktovkou Davida Robertsona.

Tento týden se taktovky chopí Manfred Honeck, který už s Českou filharmonií za dvě dekády absolvoval přibližně stovku koncertů. "Na další se těším jednak proto, že budeme po delší době v Praze znovu vystupovat s Matthiasem Goernem, který je mi lidsky a hudebně velmi blízký. A také proto, že zahrajeme repertoár, který se neprovozuje moc často," poznamenává dirigent.

Novozélandského tenoristu Peneho Patiho, který loni vydal debutové album s italskými a francouzskými áriemi, zažijí návštěvníci Rudolfina v úterý 31. ledna. Jako první zazní předehra k opeře Rigoletto od Giuseppa Verdiho, následovat budou árie z oper Giacoma Pucciniho, Julese Masseneta, Charlese Gounoda, Pietra Mascagniho, Gioachina Rossiniho, Francesca Paola Tostiho a Benjamina Godarda. Hostem bude pěvcova manželka, původem egyptská sopranistka Amina Edris.

"Chápu, proč si spousta lidí myslí, že je těžké být ve vztahu s jiným zpěvákem. Amina a já jsme jiní v tom, že jsme se potkali ještě jako studenti, kteří byli fascinováni operním světem a toužili zpívat na velkých světových pódiích," říká Pene Pati.

Seznámili se při studiích v novozélandském městě Christchurch roku 2011, vzali se pět let nato, kdy oba úspěšně absolvovali programy pro mladé při Sanfranciscké opeře. "Proto jsme si nikdy nezáviděli úspěch. Vzájemně jsme se prosazovali, radili a vedli, protože oba víme, jak těžká je kariérní cesta dvou ubohých kiviů na druhý konec světa," dodává. Kivi je kromě ptáků také přezdívka pro obyvatele Nového Zélandu.

Pene Pati debutoval v Sanfranciské opeře roku 2017 jako Vévoda mantovský v Rigolettovi, dnes už má za sebou také účinkování ve Vídeňské a Berlínské státní opeře. V červenci jej čeká Aménophis v Rossiniho opeře Mojžíš v Egyptě na festivalu ve francouzském Aix-en Provence.

Koncert bude mít benefiční podtext. Část výtěžku ze vstupného orchestr PKF - Prague Philharmonia prostřednictvím Spolku přátel hudebních talentů pošle na podporu operního mládí, na organizaci pěveckých kurzů pro nejtalentovanější studenty zpěvu.

Pene Pati zpívá árii La donna è mobile z Verdiho Rigoletta. Diriguje Emmanuel Villaume, hraje orchestr z Bordeaux. Foto: Simon Fowler | Video: Warner Classics
 

Právě se děje

Další zprávy