V papežské bazilice v Římě vystoupila Soňa Červená jako svatá Ludmila

ČTK ČTK
29. 9. 2022 22:00
Uvedení oratoria Nádech věčnosti, které vzniklo na počest sv. Ludmily, bylo ve čtvrtek večer v papežské bazilice sv. Jana v Lateránu jednou z největších kulturních akcí pořádaných u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie. Scénickému provedení skladby přihlíželo mnoho hostí reprezentujících Českou republiku i Vatikán. V hlavní roli sv. Ludmily vystoupila pěvkyně Soňa Červená.
Soňa Červená jako sv. Ludmila ve stejnojmenném oratoriu Jana Zástěry.
Soňa Červená jako sv. Ludmila ve stejnojmenném oratoriu Jana Zástěry. | Foto: ČTK

Operní pěvkyně, jež před třemi týdny oslavila 97. narozeniny, přijela do Říma již ve středu. V brzkých ranních hodinách nasedla do vládního speciálu s delegací, aby se mohla téhož dne zúčastnit české národní mše ve vatikánské bazilice sv. Petra pořádané u příležitosti svátku sv. Václava.

Oratorium složil skladatel a dirigent Jan Zástěra, ve čtvrtek večer řídil Severočeskou filharmonii Teplice, kterou doplnil Kühnův smíšený sbor. Červené sekundovali čeští sólisté Lucie Hájková v roli Drahomíry, Petr Nekoranec jako Václav, Jiří Brückler v roli Boleslava a Jiří Hájek jako Jarmil.

Scénické uvedení oratoria v režii Jiřího Heřmana připomnělo loňské 1100. výročí mučednické smrti české světice. O rok bylo odloženo kvůli pandemii a světová premiéra se loni v říjnu konala ve Vladislavském sále Pražského hradu. Heřman, umělecký šéf Opery Národního divadla Brno, vizuální stránku představení upravil pro odlišný prostor baziliky, pozvaní hosté tak zhlédli trochu jinou podobu než ti loni na Hradě.

Zástěra, mimo jiné šéfdirigent Hudby Hradní stráže a Policie České republiky, vystavěl rozsáhlou hudební skladbu na významu Ludmilina odkazu pro současnost. "Nakonec není oratorium jen o Ludmile nebo o Václavovi, jako spíše o nás a o pravdivosti a zodpovědnosti v tom, jak se díváme na svět, na ně, na sebe, na Boha, a co si z toho všeho bereme pro sebe a pro ostatní," uvedl o své skladbě. Zástěra složil také hudbu, která doprovázela středeční mši k poctě sv. Václava.

Čtvrteční český národní večer byl vyvrcholením dvoudenních oslav dvou českých světců, sv. Václava a jeho babičky sv. Ludmily. Záštitu nad večerem převzal český premiér Petr Fiala, zúčastnil se ho ministr kultury Martin Baxa a představitelé české katolické církve a Vatikánu, český velvyslanec ve Vatikánu Václav Kolaja nebo zástupci nadačního fondu Bohemian Heritage Fund, který myšlenku uvedení oratoria u příležitosti českého předsednictví v Radě EU inicioval a koncert spolu s velvyslanectvím ve Vatikánu zorganizoval.

Bohemian Heritage Fund je český soukromý mecenášský fond, jehož cílem je podporovat projekty prezentující kulturní a národní dědictví doma i v zahraničí. Vznikl v roce 2009 a za dobu svého působení částkou přes 40 milionů korun podpořil desítky projektů.

 

Právě se děje

Další zprávy