Už i nad námi se zavřela kalná voda. Barokní soubor prosí o podporu

ČTK ČTK
2. 4. 2021 15:30
Soubor Czech Ensemble Baroque, který se věnuje stylové interpretaci staré hudby, se po roce koronavirových omezení ocitl v ekonomických problémech.
Czech Ensemble Baroque založil dirigent Roman Válek (na snímku) v roce 1998.
Czech Ensemble Baroque založil dirigent Roman Válek (na snímku) v roce 1998. | Foto: Tino Kratochvil

Streamování koncertů je finančně náročné. Rezervy došly, a tak se hudebníci hlásí o podporu mecenášů prostřednictvím služby Darujme.cz. Přispět lze částkami od 300 korun jednorázově po pravidelnou platbu v hodnotě 5000 korun měsíčně. "Už i nad námi se zavřela kalná voda covidomaléru," říká umělecký vedoucí a dirigent Roman Válek.

Když se koncertní provoz v Česku kvůli pandemii koronaviru zastavil, vedení Czech Ensemble Baroque nechtělo činnost souboru zcela přerušit. Početná tělesa potřebují kontinuálně pracovat.

Proto soubor místo živých koncertů připravoval streamy. Zatím jich uskutečnil šest, dva další z aktuální abonentní sezony ještě odvysílá.

Kvalitní streamy s dobrým zvukem a obrazem jsou však finančně náročné. "Jejich realizace je srovnatelná s náklady na uspořádání koncertu, ale rozdílem je, že nám chybí příjem ze vstupného," popisuje sbormistryně a jednatelka souboru Tereza Válková.

Na portálu Darujme.cz soubor k pátečnímu odpoledni získal přes 90 tisíc korun, náklady na živý přenos dalších koncertů ale tato suma nepokryje. Náklady na stream s kvalitní technikou a profesionálním štábem se pohybují v desítkách tisíc korun. "U podrobněji rozpracovaných projektů, jako jsou ty naše, se snadno dostává i vysoko nad 150 tisíc korun," doplňuje Válková.

Soubor nehledá finanční zdroje jen na uskutečnění dalších on-line koncertů, ale také na to, aby vůbec přežil. Přišel o veškeré příjmy ze vstupného a koncertů. Chybí na platy produkčních, splátky dodávky, pojištění nástrojů, nájmy a další náklady. Samotný chod ansámblu se ale zatím nezastavil.

Vokální koncert nazvaný Paralely natočil Czech Ensemble Baroque Choir pod vedením sbormistryně Terezy Válkové minulý měsíc v Brně. | Video: Czech Ensemble Baroque

"Intenzivně pracujeme na 10. sezoně, neustále přesouváme různé koncerty, některé třeba už počtvrté, a ladíme termíny 40 nezávislých umělců. Řešíme granty a dotace a snažíme se zajistit koncertní činnost v letech 2022 a 2023. Pracujeme na dlouhodobých projektech, na dramaturgii, připravujeme návrat do 'normálního' režimu," vypočítává Válková.

Aby se hudebníci mohli nadechnout a zase pokračovat v boji o přežití, prosí o podporu přátele, fanoušky, milovníky hudby. "Nepláčeme, neházíme flintu do partitury, ale musíme dát vědět, jak blízko jsme tomu, že už se Czech Ensemble Baroque nevzpamatuje," uzavírá Tereza Válková.

 

Právě se děje

Další zprávy