Touží po lásce, ale ještě více po bohatství. Ostravské divadlo uvádí operu Manon

ČTK ČTK
26. 4. 2022 15:51
Národní divadlo moravskoslezské tento čtvrtek 28. dubna uvede Manon, nejznámější operu Julese Masseneta. Na jeviště Divadla Antonína Dvořáka se vrací po 53 letech. Půjde o čtvrté ostravské nastudování, tentokrát v režii Jiřího Nekvasila a pod vedením francouzského dirigenta Bruna Ferrandise.

Poprvé ale ostravská scéna toto dílo nastudovala ve francouzském originále. Opera pochází z roku 1884. Tehdy reagovala na projevy realismu, objevující se v románech Gustava Flauberta a Émila Zoly nebo malbách Gustava Courbeta, stejně jako na inovace skladatele Richarda Wagnera.

"Hudba Massenetova nejslavnějšího opusu je sofistikovaná, i přes občasnou sentimentálnost vyniká melodickou invencí, díky níž skladatel plasticky zobrazuje charaktery jednotlivých postav," uvádějí autoři inscenace.

Příběh mladé Manon, jež touží po velké lásce, ale ještě více po bohatství, přepychu a pohodlném luxusním životě plném zábavy, pochází z pera abbého Prévosta. Poprvé vyšel roku 1731. "Dílo inspirovalo a dodnes inspiruje mnohé tvůrce, literáty, skladatele, choreografy i filmaře. V našem kulturním povědomí je příběh Manon Lescaut znám především díky veršovanému dramatu Vítězslava Nezvala z roku 1940," připomíná mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Národní divadlo moravskoslezské operu poprvé uvedlo v roce 1923, naposledy zde měla premiéru roku 1969. Nová inscenace je čtvrtá v pořadí. "Poprvé ji však divákům předkládáme ve francouzském originále. A jsem rád, že se hudebního nastudování ujal s velkým nasazením a šarmem francouzský dirigent Bruno Ferrandis," doplňuje Jiří Nekvasil, režisér a také ředitel Národního divadla moravskoslezského.

Ke spolupráci přizval scénografa Daniela Dvořáka a kostýmní výtvarnici Simonu Rybákovou. V titulní roli se představí Jana Sibera a Soňa Godarská. Rytíře des Grieuxe ztvární sólista ostravské opery Luciano Mastro a tenorista italsko-belgického původu Mickael Spadaccini.

Po čtvrteční premiéře následují nejbližší reprízy 30. dubna a znovu 6., 15. a 26. května.

 

Právě se děje

Další zprávy