Téměř po půlstoletí míří do USA. Brněnskou filharmonii čeká Carnegie Hall

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 2. 2023 19:44
Sedm koncertů na sedmi místech v USA odehraje Filharmonie Brno. Její americké turné začne příští středu 8. února ve slavné newyorské koncertní síni Carnegie Hall, kde orchestr v tamní premiéře uvede Dvanáctou symfonii Lodger za účasti jejího renomovaného skladatele Philipa Glasse.

Podle ředitelky filharmonie Marie Kučerové za moře odcestuje 90 hudebníků. Těleso se do USA vrací po téměř půlstoletí.

Na šestnáctidenním turné ho povede americký šéfdirigent Dennis Russell Davies. "Jsem velmi rád, že za oceán vezeme českou hudbu. Připravili jsme tři díla Leoše Janáčka, dvě skladby Bohuslava Martinů a tři symfonie Antonína Dvořáka. Kombinujeme je se soudobou americkou hudbou, a to Philipem Glassem, Laurie Anderson a Williamem Bolcomem," vypočítává.

Středečního koncertu v Carnegie Hall se zúčastní šestaosmdesátiletý Philip Glass, jeden z nejslavnějších žijících skladatelů spojený s pojmem minimal music. "Osobně se nejvíc těším na to, až svému dlouholetému příteli Philipovi zahraji jeho Lodger se svým orchestrem," poznamenává Davies.

Zhruba třičtvrtěhodinová symfonie završuje Glassovu téměř třicetiletou práci na trilogii inspirované deskami anglického rockera Davida Bowieho. Má spíše formu písňového cyklu a je to hudba "nesoucí všechny znaky jeho rukopisu, ale jinak se vyjímající", napsalo o ní Aktuálně.cz. Texty zprostředkovávají Bowieho úvahy o odcizení, chování mužů, domácím násilí či hýřivém způsobu života.

Další koncerty na americkém turné odehraje Filharmonie Brno v Ann Arbor, Palm Desert, Santa Barbaře, Northridge, Kansas City a Lubbocku. Doprovodí světové sólisty včetně Angélique Kidjo, pětinásobné držitelky ceny Grammy ze západoafrického státu Benin, a žádaného varhaníka Christiana Schmitta.

Orchestr s nimi Glassovu symfonii zahrál dvakrát v roce 2021, nejdříve na festivalu Pražské jaro a půl roku nato při zahájení Moravského podzimu. "Dílo, kde sólový pěvecký part složil Glass přímo pro Angélique Kidjo, jsme také nahráli jako první orchestr na světě," připomíná ředitelka Marie Kučerová.

Filharmonici rovněž vystoupí s pětasedmdesátiletou americkou skladatelkou, hudebnicí a performerkou Laurie Anderson, která se k nim jako houslistka a vypravěčka připojí v Kansasu. Uvede svou skladbu vyprávějící příběh Amelie Earhartové, první ženy, která přeletěla Atlantský oceán a devět let nato její letadlo beze stopy zmizelo.

Dílo nazvané jednoduše Amelia u Američanky objednal šéfdirigent Davies, brněnským divákům už ho představili v roce 2019. "Amelia Earhartová měla ráda technologie. Říkala, že byla stvořena pro létání. Já mám ráda nebe, tak se k její vášni snadno vztahuji," řekla tehdy Laurie Anderson.

Kompozici už společně zahráli v rakouském Linci nebo Bratislavě. "Vždy s velkým úspěchem a vždy před vyprodaným hledištěm," zdůrazňuje manažer orchestru Pavel Šindelář. Že ji teď uvedou právě v Kansasu, není náhoda. Earhartová se tam roku 1897 narodila.

Brněnští filharmonici zahrají Američanům od Leoše Janáčka orchestrální skladbu Sinfonietta, rapsodii Taras Bulba a kantátu Glagolská mše, jejíž pěveckou část v Ann Arboru nastudoval univerzitní sbor.

Z děl Bohuslava Martinů zazní skladba Thunderbolt P-47 a Sinfonietta La Jolla pro klavír a komorní orchestr. Tu první slavný exulant zkomponoval o americkém bojovém letounu, tu druhou vytvořil na objednávku hudební společnosti z města La Jolla na kalifornském pobřeží. Tam měla v srpnu 1950 premiéru.

Program doplní Šestá, Osmá a Devátá symfonie Antonína Dvořáka plus jeho koncertní předehra Othello z roku 1892.

Plánování turné zabralo více než tři roky. "Obrovskému ansámblu lidí musíme vyřizovat pracovní víza, celý orchestr musí být také očkovaný, vyřizujeme cargo, pojištění, certifikáty pro dovoz nástrojů s vzácnými materiály," popsala ředitelka Kučerová pro Českou televizi.

Největší nástroje jako tympán nebo harfu si interpreti pronajmou na místě. Cennější smyčcové nástroje ze dřeva nově vyžadují certifikáty dokládající, že jejich výrobou nebyly ohroženy deštné pralesy ani chráněné druhy zvířat. To nařizuje mezinárodní smlouva.

Turné nebude výdělečné. Orchestr nepočítá ani s tím, že se vrátí náklady. "Logistika je velmi drahá, devadesát hudebníků musí být přepraveno mezikontinentálními a několika kontinentálními lety, ubytováno, vybaveno pracovními vízy, pojištěním a tak dále. Také uvidíme, jak to bude s návštěvností, rozhodně nelze spoléhat na krajanské komunity, doba se velmi změnila," varovala ředitelka v interview pro server Klasikaplus.cz.

Brněnská filharmonie se do USA vrací po téměř 50 letech. V roce 1973 tam za necelý měsíc odehrála 19 koncertů, z toho dva před Carnegie Hall zaplněnou poprvé ze tří čtvrtin, podruhé zcela. První večer se pod taktovkou Jiřího Bělohlávka představil tehdy dvacetiletý houslista Václav Hudeček. "Tady dirigoval i Antonín Dvořák. Komu se dostane té cti zde vystoupit a kdo tu obstojí?" ptal se pak v dopisu českým čtenářům. "Po vystoupení se za námi nahrnuli lidé mluvící všemi možnými jazyky i nejrůznějšími češtinami," dodal.

Členem filharmonie byl tehdy i houslista Bohumír Strnad, který v ní působí dosud. "Až dnes doceňuji, že jsme tam hráli. Návrat je pro mě určitě důležitý, protože vzpomínky z doby před padesáti lety jsou v podstatě vybledlé," řekl České televizi.

Filharmonie Brno se následně do USA pod taktovkou Jiřího Bělohlávka vrátila ještě v březnu 1977. Toto turné však bylo zorganizované narychlo místo zájezdu České filharmonie a sklidilo rozporuplnější reakce.

Angélique Kidjo zpívá úryvek z Dvanácté symfonie Philipa Glasse. | Video: Philip Glass
 

Právě se děje

Další zprávy